h

Motie huishoudtoets

23 mei 2012

Motie huishoudtoets

In de gemeenteraadsvergadering van 24 mei zal er een motie worden ingediend om de uitvoering van de 'huishoudtoets' op te schorten. De motie wordt mede-ingediend door de SP.

armoed

De huishoudtoets is een middel dat het Kabinet Rutte heeft uitgevonden om mensen, via de gezinsbijstand, te korten op hun uitkering.

Als je een inwonend kind hebt, dat ergens een zakcentje verdient, wordt dat afgetrokken van je uitkering. Je kind moet zijn geld gebruiken om zijn ouders te laten rondkomen.

Door deze regeling wordt het bijvoorbeeld pas-afgestudeerde kinderen onmogelijk gemaakt om te sparen voor een uitzet en het huis uit te gaan.

De gezinsbijstand, waarmee het Kabinet Rutte bijstandsouders afhankelijk wilde maken van hun kinderen, is gesneuveld in het Kunduz-akkoord.

Wethouder van Soest (Sociale Zaken, ChristenUnie) heeft onlangs bij de SP aangegeven informatie van de Staatssecretaris af te wachten. In de tussentijd zal de huishoudtoets blijven worden uitgevoerd.

Inmiddels blijkt dat 71 gemeenten de huishoudtoets niet meer uitvoeren. De G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) heeft zelfs afspraken met het kabinet om het niet uit te voeren.

Voor de SP is dit voldoende informatie: Veenendaal is, evenmin als andere gemeenten, gebonden aan de huishoudtoets.

U bent hier