h

Algemene Beschouwingen 2012: SP zet in op economie

10 juli 2012

Algemene Beschouwingen 2012: SP zet in op economie

Op maandag 2- en dinsdag 3 juli werd de 'kadernota', het algemene beleid voor de komende jaren, behandeld in de gemeenteraad. In deze bijzondere vergadering geven de fractievoorzitters van de 11 verschillende partijen hun Algemene Beschouwingen.
SP-fractievoorzitter Jan Breur stond hierin in het bijzonder stil bij de economie.

Nadat er vorig jaar 16 miljoen, en dit jaar nog eens 1 miljoen, moest worden bezuinigd werd er ook nog eens bekend dat er dankzij de 'Kunduz-coalitie' de komende jaren nog eens fors moet worden bezuinigd. De bijdrage van het rijk aan het gemeentefonds wordt sterk verminderd.

Breur erkende de bezuinigingsnoodzaak als een stevige uitdaging. Maar niet hopeloos. Inspiratie kon worden geput uit de IJslandse minister van financien; Steingrimur Sigfusson. Zijn land werd in 2008 als eerste getroffen door de crisis; zijn linkse regering heeft de puinhopen van rechts wegkijkbeleid al een flink end opgeruimd.

Ge-inspireerd door IJsland pleitte Breur voor het stimuleren van de Economie, onder andere door minima een steuntje in de rug te bieden. Ook pleitte Breur voor het behoud van het UWV in Veenendaal.
Hij toonde zich kritisch over niet-onderbouwde plannen, en negatief over extra bewegwijzering van een ton. Ook gaf hij aan dat de SP er niet rouwig om zou zijn als de post 'promotie' - oftewel reclame voor Veenendaal - de komende bezuinigingen niet zou overleven; het gaat immers om een overbodige luxe-uitgave.

Een citaat uit de Algemene Beschouwingen:
"De SP staat voor een Veenendaal waar het goed toeven is voor iedereen. Daarvoor is een sterke economie onontbeerlijk. Maar even onontbeerlijk zijn de beginselen van Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid, Solidariteit."

De Algemene Beschouwingen die Breur namens de SP hield, zijn integraal na te lezen op:
- /weblog/2012/07/03/algemene-beschouwingen-2012/#more-2704

U bent hier