h

Ondermaatse evaluatie Koninginnedag

19 september 2012

Ondermaatse evaluatie Koninginnedag

Hoewel het College van Burgemeester en Wethouders de evaluatie van Koninginnedag als ingekomen stuk onbesproken wilde laten, heeft SP-fractievoorzitter Jan Breur het toch op de agenda van 11 september gezet. Het koninklijke bezoek is een TE grote investering geweest om niet gedegen te evalueren. En de evaluatie die was aangeboden schoot te kort.

koningin
Foto: flickr.com

Eenzijdig werd de loftrompet geblazen over de succesvolle elementen van het koninklijke bezoek, en werden de activiteiten in kaart gebracht. Missers en leerpunten zijn daarbij volkomen in de wind geslagen. Breur: "Dit is meer een afstreeplijstje dan een echte evaluatie."

Breur gaf bij de bespreking drie punten aan, waarover hij iets had willen lezen in de evaluatie.

In de eerste plaats is er niets gezegd over de communicatie die de gemeente had ingezet na het tragische ski-ongeval van Prins Friso. Nog voor de RVD-briefing had het gemeentebestuur laten weten dat Koninginnedag gewoon door zou gaan. De SP had graag gelezen hoe de gemeente terugkijkt op deze strategie.

In de tweede plaats was er de tegenvallende omzet voor de horeca. Het verbieden van Koninginnenacht, het tapverbod tot halverwege de middag, en de hekken vlak voor de ingang van diverse cafes maakten dat de horeca minder bezocht bleef dan verwacht. Ook hierover werd met geen woord gerept in de evaluatie.

In de derde plaats was daar het conflict dat de gemeente zich op de hals haalde met Hedda Buys; de kunstenaar die de fontein tegenover de Lampegiet heeft gebouwd. De wijze waarop de fontein is aangekleed met 'urban knitting' en omgebouwd tot atribuut om foto's op te plaatsen, bleek in strijd met de leveringsvoorwaarden van wat een kunstwerk bleek te zijn. Hier had de gemeente vooraf niet bij stilgestaan; ook in de evaluatie zweeg men hierover.

Het verweer van het College, dat had nagelaten kritische (leerzame) punten op te nemen, was dat zij de 'evaluatie niet wilden belasten met negatieve geluiden'.

U bent hier