h

Discussie Olomouc verdaagd

10 oktober 2012

Discussie Olomouc verdaagd

Wordt de stedenband Veenendaal-Olomouc nu wel of niet opgeheven? Het beslissende antwoord viel niet op 27 september; het voorstel is verdaagd na de volgende raadsvergadering.

olomouc
foto: discoverczech.com

Wat de SP betreft, mag de stedenband blijven bestaan - in een aangepaste vorm. Het platform dat de stedenband coordineerd zou dan worden verzelfstandigd.

De stedenband met Olomouc is weliswaar niet iets dat de gemoederen dagelijks bezighoudt; het betekent wel iets voor verschillende lagen uit de bevolking.

Kunstenaars, de brandweer, de verenigingen en de scholen uit Veenendaal doen regelmatig uitwisselingen met Olomouc, en onderhouden warme contacten.

Ook is er voor beide partijen het nodige te halen. Op het jubileum van het IVN bleek uit de presentatie van de Olomoucse gastspreker, dat Veenendaal veel van hen kan leren op het gebied van natuurontwikkeling en -educatie. En de Veense Jongerenraad helpt in Olomouc de jongereninspraak op gang.

Partijen als de VVD en Lokaal Veenendaal deden de stedenband af als ontwikkelingshulp. En aangezien het Tsjechische Olomouc nu welvaart en democratie kent, zou de relevantie van de Stedenband zijn opgeheven.

"Als een stedenband echt alleen een vorm van ontwikkelingshulp is," retordeerde SP-fractievoorzitter Jan Breur even later - bij vaststelling van het afvalbeleidsplan, "stel ik voor dat we een stedenband met Napels beginnen."

U bent hier