h

Van Soest overleeft motie van afkeuring

12 december 2012

Van Soest overleeft motie van afkeuring

Wethouder Henk van Soest overleefde een motie van afkeuring die tegen hem was ingediend naar aanleiding van de forse overschreiding van het Participatiefonds.

soest
foto: deweekkrant.nl

De oppositiepartijen (onder wie de SP) wilden de affaire afsluiten door krachtig de afkeuring voor deze blunder uit te spreken, maar de wethouder werd ingedekt door de coalitie.

In de vorige raadsvergadering is er al gesproken op het tekort bij Sociale Zaken. Toen gebeurde het in de context van de gehele begroting, waarop meer dan 3 miljoen miste.

Van Soest verklaarde het tekort op zijn budget, door te zeggen: "We hebben onvoldoende rekening gehouden met de financiele verplichtingen die we zijn aangegaan."

Sindsdien bleek ook het budget van Rhenen - waarvan de uitvoering bij Veenendaal ligt - ook meer dan op te zijn. De wethouder daar zag hierin reden tot op te stappen - wat tot een nieuwe rel in Veenendaal leidde.

Bij mondjesmaat kwamen de feiten over de tekorten op tafel. Alle partijen - coalitie en oppositie - waren hierover boos. En maakten zich zorgen. Over de kwaliteit van bestuur. Over de houdbaarheid van Sociale Zaken.

"We zijn niet uit op de val van Wethouder van Soest," sprak SP-fractievoorzitter Jan Breur de raad toe, "maar we willen we de problemen oplossen."

Om het hoofdstuk af te sluiten, was er (onder andere) een motie van afkeuring. Dat deze geen steun vond bij de coalitie heeft - blijkens de vele mails die de SP nadien heeft ontvangen - tot boosheid bij veel Veenendalers gezorgd...

U bent hier