h

Meerderheid raad staat MOSQUITO toe

21 juni 2013

Meerderheid raad staat MOSQUITO toe

In de vernieuwde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn regels opgenomen over het gebruik van de Mosquito. Hierdoor wordt de inzet van het aparaat in Veenendaal weliswaar aan banden gelegd, maar niet verboden – zoals de SP graag had gewild.

De Mosquito is een apparaat dat een hoge pieptoon afgeeft die over het algemeen door jongeren tot 25 jaar wordt gehoord. Het doel van dit apparaat is het verdrijven van hangjongeren.

Echter; de het bereik van de pieptoon beperkt zich niet tot deze doelgroep: er zijn gevallen van vijftigplussers bekend die de pieptoon kunnen horen. Over het effect van de Mosquito op huisdieren is niets bekend.
En daarbij is niet iedereen onder de 25 een hangjongere; voor onschuldige kinderen en jongeren is het uitlaten van de hond, zitten in de tuin of op het balkon of huiswerk maken bij een open raam niet meer mogelijk met een werkende Mosquito in de buurt.

De Veense Jongerenraad vindt de inzet van de Mosquito in uiterste gevallen aanvaardbaar, mits onschuldige jongeren hierdoor niet gedupeerd worden. Volgens de SP is dat onmogelijk, omdat de Mosquito ongericht te werk gaat.

Samen met GroenLinks, D66 en PvdA diende de SP een voorstel in om de Mosquito helemaal te verbieden. Omdat er geen steun was van de andere partijen, was er geen meerderheid voor het Mosquitoverbod, en mag het apparaat in Veenendaal worden ingezet.

Inmiddels is bekend dat ook JouwVeenendaal, de 'afscheiding' van de Veense Jongerenraad, tegen de Mosquito is.

U bent hier