Solidariteit op 10e Novemberdebat
Solidariteit op 10e Novemberdebat
Op maandag 17 november vond het tiende Novemberdebat van SP-afdeling Veenendaal plaats. Onder leiding van Burgemeester Kolff sprak een panel van divers pluimage over Solidariteit.
Het thema werd belicht vanuit het socialisme, de kerk, de liefdadigheid en het liberalisme, respectievelijk door Thijs Coppus (SP), Tineke Wielstra-Ensing (PKN), Johan Blad (Leger des Heils/Voedselbank) en Dylan Lochtenberg (VVD). Aanvankelijk zou de SP worden vertegenwoordigd door Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut, maar die was door een werkbezoek aan de Turks/Syrische grens verhinderd. Haar fractiemedewerker Coppus bleek een waardige vervanger.
Hoewel 'solidariteit' een veelomvattend begrip is, kwamen er hele concrete zaken aan bod. De discussie ging over welvaartsspreiding, zorg, familiebanden en de terugtredende overheid.
Waar de VVD (Lochtenberg) zei 'vertrouwen te hebben in de samenleving', en vond dat de overheid best een stapje terug kon doen, gaf de SP (Coppus) aan dat de overheid juist een goed vehicel is om solidariteit te organiseren. Coppus: "De overheid is geen doel op zich, maar een middel om ervoor te zorgen dat iedereen tot zijn of haar recht komt. Zij moet ervoor zorgen dat iedereen een fatsoenlijke basis heeft om mee vooruit te kunnen."
Tineke Wielstra-Ensing, die 'de kerk' vertegenwoordigde, geloofde niet dat er meer solidariteit zou ontstaan met een terugtredende overheid. "Er is nu al volop de wil om goed te doen. Er zal wel in het gat worden gesprongen dat de overheid nalaat, maar dat is niet omdat men opeens solidairder is." Ook vreesde ze dat, wanneer zorg minder door de overheid en meer door de filantropie zou worden geboden, dit zou kunnen leiden tot onwenselijke machtsverhoudingen tussen zorgaanbieder en zorgvrager. Ze noemde gedwongen kerkgang voor bewoners van een verzorgingstehuis als voorbeeld.
Johan Blad, van de 'liefdadigheids'-instellingen, bracht in herinnering dat de taken die de overheid nu bij de samenleving legt, ooit door de overheid zijn 'afgepakt' van de samenleving - en met name de kerken. "Destijds, in 1965, zagen de kerken de zorg voor weduwen en wezen als hun taak. Ze waren boos dat de overheid hen dit uit handen nam. Nu krijgen ze die taken weer terug, en vrezen ze het niet aan te kunnen. Ook gaf Blad aan dat solidariteit er altijd op gericht moet zijn dat diegene die hulp krijgt zo snel mogelijk weer op eigen benen kan staan. Blad: "Al is voor sommige mensen het uiterst haalbare dat ze eens in de week zelf hun plantjes water geven. Maar als dat lukt, zijn we daar natuurlijk hardstikke blij mee."
Zoals elk jaar namen de deelnemers veel mee van dit debat. Voor de tiende keer is er op constructieve wijze gedebatteerd door politici en ervaringsdeskundigen, die van elkaar leren. Een rijke traditie, die wat de SP betreft nog wel minstens tien jaar mee kan...
Foto-impressie
Nadat hij zich had ingeschreven bij de receptie, kondigde Burgemeester Kolff het panel aan. Thijs Coppus, Tineke Wielstra-Ensink, Johan Blad en Dylan Lochtenberg gingen volop met elkaar in debat. Het toegestroomde publiek luisterde aandachting, en deed ook een duit in het zakje. Na afloop ontvingen Kolff en het panel een cadeau - een kookboek waarvan een een deel van de opbrengst naar Malawi ging. Maar al was het debat formeel afgelopen, de gesprekken bleven volop gaande...- Zie ook:
- Novemberdebatten
Reactie toevoegen