h

VVD KIEST VOOR OPPOSITIE

19 februari 2006

VVD KIEST VOOR OPPOSITIE

Door: Jan Breur, Lijsttrekker SP Veenendaal

De gemeente Veenendaal heeft onlangs de ??tweede prijs?? gewonnen voor haar sociale beleid. VVD-wethouder Van Maanen nam deze prijs in ontvangst. In de Gelderlander van donderdag 16 februari is te lezen dat hij blij is met deze tweede prijs, en dat de gemeente wat hem betreft niet harder haar best hoeft te doen. Van Maanen: ??Een zilveren medaille lijkt mij goed genoeg.?

Als dit de houding van de gehele VVD is, is het voor de partij onmogelijk om een coalitie met de SP te vormen. De SP is natuurlijk ook blij met de zilveren plak, maar ziet daarin geen aanleiding voor de gemeente om op haar lauweren te rusten. Hoe goed Veenendaal het ook doet ten opzichte van de rest van Nederland; zo lang er mensen buiten de boot vallen zal het beleid actief verbeterd moeten blijven worden. Voor de SP is een goed sociaal beleid en een actieve armoedebestrijding een halszaak in de komende raadsperiode; de mening van de VVD staat hier haaks op.

De SP is niet de enige met wie het voor de VVD onmogelijk is om mee te regeren. Ook met bijna alle andere partijen is het voor de VVD niet geloofwaardig om een coalitie te vormen. Dit bleek uit de ??oorlogsverklaring??, die de partij plaatste op de gemeentepagina in de Veenendaalse Krant van 15 februari. PvdA, Lokaal Veenendaal, GroenLinks en het CDA krijgen er stuk voor stuk van langs. Volgens de VVD zijn dit onbetrouwbare partijen die zich schuldig maken aan zetelroof en geldverspilling, hebben te kampen met interne ruzies, of simpelweg zijn uitgerangeerd. Zou de VVD met één of meerdere van deze partijen een coalitie vormen, dan creëren ze voor zichzelf een enorm geloofwaardigheidsprobleem. Immers, hoe kun je enerzijds geen vertrouwen in partijen hebben waar je anderzijds het pluche mee deelt?

Ook de SGP is uitgesloten als coalitiepartner voor de VVD. Dat weten we nog van vier jaar geleden. De mogelijkheid om met de SGP te moeten regeren was immers de reden geweest dat de VVD aanvankelijk afzag van collegedeelname. Pas toen Henk Roor zijn wethouderschap beëindigde greep de VVD haar kans zitting te nemen in het college.

PvdA, Lokaal Veenendaal, GroenLinks, CDA en SGP zijn al op voorhand afgewezen; de SP is op basis van inhoud geen collegepartner voor de VVD. Er blijven dus maar bar weinig coalitiemogelijkheden over voor de liberale partij, die hiermee feitelijk voor de oppositie kiest. VVD-stemmers die hoopten op collegedeelname van deze partij zullen zich moeten heroriënteren, willen zij na 7 maart niet teleurgesteld worden. Het is jammer dat de VVD haar eigen kiezers zo in de steek laat. De partij zal dit ongetwijfeld merken op 7 maart. Want, om met de woorden van de VVD zelf te spreken: De kiezer is niet gek!

U bent hier