h

Blog alle

12 maart 2024

Bloemen, de zon, feest, compliment!

Foto: SP

Internationale vrouwendag 2024

Afgelopen vrijdag was het feest, Internationale vrouwendag! Ageeth en ik (Toke) stonden dit keer op het Bruïne plein in het Franse Gat.
Na vele omzwervingen (door opgebroken wegen) kwam ik ook nog op tijd aan!

Lees verder
9 maart 2024

Wat als de wereld wordt bestuurd door vrouwen

Foto: Peter van de Rovaart

Deze week hoorde ik Yora Rienstra als druktemaker op npo1. Zij las in het kader van Internationale Vrouwendag voor uit eigen werk.
Dat wil ik je niet onthouden.

Lees verder
8 maart 2024

Internationale vrouwendag 2024

Één wereld, duizend vrouwen

Longread
Inleiding

Ik zie op straat een groepje jongens lopen. Zwarte gewatteerde jassen aan, spijkerbroeken, sneakers. Ze praten en lachen met elkaar. Niks bijzonders in eerste instantie, maar er is iets waardoor ik blijf kijken. De plek en het tijdstip lijken niet te kloppen bij dit beeld. Dan verplaatst mijn blik zich naar iets achter de jongens. Daar lopen vrouwen met lange rokken en hoeden, zonder make-up. Ineens is het mij duidelijk; deze jongens gaan naar de middagdienst van de kerk waar ik net voorbij kwam. Mijn man draagt een overhemd en een spencer, beige broek aan; hij zou zo een verjaardag kunnen bezoeken, of een vergadering kunnen binnenlopen, of in die kerk kunnen gaan zitten zonder dat het zou opvallen. Ik kijk naar mijn korte gekleurde rokje, voel mijn grote glinsterende oorbellen zachtjes zwiepen in de wind. Ik ben benieuwd hoeveel voeten ik over de drempel zou kunnen zetten zonder op z'n minst vreemd aangekeken te worden. Als je de religie van een man wil weten, moet je kijken naar zijn vrouw, flitst het door mij heen. Meteen daarachteraan realiseer ik mij dat dit natuurlijk helemaal niet altijd zo is. Maar toch, ligt de verantwoordelijkheid voor het uitdragen van culturele tradities en gewoonten niet grotendeels bij vrouwen? En zijn deze niet van grotere invloed op hun levens dan die van mannen?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema 'Eén wereld, duizend vrouwen', waarbij culturele verschillen en overeenkomsten centraal staan.

Lees verder
29 februari 2024

Met elkaar, succesvol voor Veenendaal

Regelmatig krijgt de SP te horen dat het bijzonder is hoe succesvol de kleine fractie met één raadslid is. Maar alleen staan voel ik mij zeker niet, met een groep fractieleden, tientallen vrijwilligers en vele inwoners waarmee we samen werken maken we met elkaar het verschil.

Lees verder
25 februari 2024

Hij/zij/hen

Fophef over 'preferred pronouns'...

Afgelopen week liet Caroline van der Plas (BBB) op Twitter weten dat zij een vrouw is. Niet dat er een weldenkend mens is dat daarover twijfelt, maar Caroline meende een aanleiding te hebben. En die aanleiding heeft alles te maken met de gebruikte 'pronouns' op de website van de Tweede Kamer.

Lees verder
13 februari 2024

Stront

Foto: RTV Utrecht / RTV Utrecht

Stank voor dank

"Iedere dag weer fijn om geen Commissaris te zijn," antwoordde Tim. Ik had net een berichtje doorgestuurd dat de Commissaris van de Koning onderweg was naar het Provinciehuis om protesterende boeren te ontvangen. Die waren weer op de tractor geklommen, en hadden nu ook de giertanks meegenomen...

Lees verder
9 februari 2024

De actiegroep!

Foto: SP Veenendaal

De actiegroep is weer samengekomen.
We bereiden een enquête voor.

Lees verder
6 februari 2024

Vrijwilligersmarkt 2024

Foto: Tilmann van de Loo

Tilmann op pad...

Elk jaar wordt de vrijwilligersmarkt gehouden. Dit jaar in de hal van het gemeentehuis. De SP Veenendaal vindt dit heel belangrijk; vrijwilligers zijn de smeerolie van de samenleving. In Veenendaal zijn verhoudingsgewijs heel veel vrijwilligers actief vergeleken met andere plaatsen in Nederland. De SP is hier trots op.

Lees verder
24 januari 2024

Ook in 2024: Met elkaar, voor Veenendaal

Foto: Jan Breur

Het jaar 2024 begint met een relatief rustige agenda, maar dat zal niet zo blijven. Het theater, het stadspark, mogelijke bezuinigingen en woningbouw komen snel op de agenda. Maar ook vanuit de samenleving verwachten wij mooie en krachtige input om met elkaar Veenendaal de goede richting in te helpen.

Lees verder
14 januari 2024

Vertrek

Foto: Jan Breur

Ditjes, datjes en andere intriges...

Politiek is te belangrijk om aan politici over te laten. Maar toch vertrek ik elke woensdag (doorgaans behoorlijk vroeg) richting Utrecht om mij (tot doorgaans behoorlijk laat) op te sluiten op het Provinciehuis en te doen waarvoor ik ben gekozen: politiek.

Als ik verwacht nog met het OV thuis te kunnen komen, 's avonds, dan pak ik de trein. Maar voor de laatste Statenvergadering van het jaar had ik toch maar de auto gepakt. De vergadering daarvoor had ik me namelijk verkeken op het tijdstip waarop we klaar zouden zijn, en was het niet de trein, maar de auto van Bertrick van den Dikkenberg waarmee ik uiteindelijk thuis was gekomen.
Dit zou mij geen tweede keer overkomen; vandaar de auto.

Lees verder

Pagina's

U bent hier