h

Blog alle

17 april 2024

Historische Veense maquettes behouden!

Foto: Tilmann van de Loo

De SP heeft in de commissie aandacht gevraagd voor het behoud van de maquettes van kunstenaar Van Voskuilen. Hij maakte al ruim 50 karakteristieke en oude gebouwen, die in Veenendaal staan, of gestaan hebben in het klein na. Of het nu de net verdwenen brandweerkazerne is, de scheepjeswolfabriek of een van de mooie Veenendaalse kerken.

Van alle gebouwen die hij ooit heeft nagebouwd is zo'n 80 procent verdwenen…
…en door opslagproblemen dreigen nu ook de waardevolle maquettes hiervan te verdwijnen.

Lees verder
15 april 2024

Leuke actie dierenvoedselbank

Foto: Tilmann van de Loo

Koop een vogelhuisje in april

De Dierenvoedselbank in Veenendaal heeft weer een leuke actie. Als je in de maand april een vogelhuisje koopt voor €12,50 verdubbelt Dierenlot het bedrag!
Voor de SP Veenendaal reden om weer een bezoek te brengen. We komen natuurlijk niet met lege handen, en hadden kattenvoer meegenomen. En natuurlijk zo'n mooi vogelhuisje gekocht.

Lees verder
12 april 2024

Burgerspreekrecht evenementenbeleid

Foto: Tilmann van de Loo

uitgesproken op 11 april 2024

Geachte leden van de commissie,

Als betrokken burger van deze gemeente heb ik een bijzondere interesse in het evenementenbeleid. Een erfenis uit een vorig leven. Vandaar dat ik mij wederom eens tot u richt; ik dank u dat ik hier mag staan.

Zoals u inmiddels weet, ben ik er voorstander van om de getalsmatige beperking op buitenevenmenten op zondag, in haar geheel op te heffen. En tot mijn genoegen werd dit standpunt op de beeldvormende avond cq stadsgesprek in januari ook gehuldigd door de Cultuurmakelaar, Binnenstadsmanagement, Evenementenorganisatoren, en de Veense Jongerenraad.

Lees verder
4 april 2024

Zeggenschap

Foto: Jan Breur

Waar je wel en niet over gaat

Socialisten hebben een 'hands on'-mentaliteit,
terwijl liberalen meer laissez-faire zijn.
Het is een beetje een versimpelde weergave van de werkelijkheid, zeker sinds Ayn Rand met haar 'objectivistische' neoliberalisme dominant werd in het liberale denken. Sindsdien doen liberalen vooral wat het gunstigst uitpakt voor het grootkapitaal. En socialisten hoeven ook niet persé overal bovenop te zitten: aan bureaucratische urenregistratie in de zorg, of betutteltrajecten bij uitkeringen hebben we immers een broertje dood.
Maargoed, de nuanceringen in acht nemende zou je kunnen zeggen dat deze stelling in grote lijnen klopt. En dat geldt zeker voor de keer toen ik de gedeputeerde vroeg naar de medezeggenschap van het OV-personeel.

Lees verder
2 april 2024

Battle of the sexes; de strijd om 'chaos'.

In mijn hoofd gonsde het thema van Internationale Vrouwendag nog na; vrouwen en hun culturele verschillen en overeenkomsten. Maar het thema van de Maand van de Filosofie in april 2024 drong zich al aan mij op: 'chaos'. (A) In mijn gedachten versmolten deze onderwerpen zich met elkaar. En ik moest meteen denken aan Lilith.

Lees verder
21 maart 2024

Geen Sociale huurwoningen in Vennehof.

Trivium, de fabriek in de Rozenstraat, gaat na jaren leegstand verdwijnen. Op die plek verrijzen straks 104 nieuwe woningen. SP Veenendaal is blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren, maar heeft zijn bedenkingen over het feit dat er geen sociale huurwoningen in het plan voorkomen.

Lees verder
12 maart 2024

Bloemen, de zon, feest, compliment!

Foto: SP

Internationale vrouwendag 2024

Afgelopen vrijdag was het feest, Internationale vrouwendag! Ageeth en ik (Toke) stonden dit keer op het Bruïne plein in het Franse Gat.
Na vele omzwervingen (door opgebroken wegen) kwam ik ook nog op tijd aan!

Lees verder
9 maart 2024

Wat als de wereld wordt bestuurd door vrouwen

Foto: Peter van de Rovaart

Deze week hoorde ik Yora Rienstra als druktemaker op npo1. Zij las in het kader van Internationale Vrouwendag voor uit eigen werk.
Dat wil ik je niet onthouden.

Lees verder
8 maart 2024

Internationale vrouwendag 2024

Één wereld, duizend vrouwen

Longread
Inleiding

Ik zie op straat een groepje jongens lopen. Zwarte gewatteerde jassen aan, spijkerbroeken, sneakers. Ze praten en lachen met elkaar. Niks bijzonders in eerste instantie, maar er is iets waardoor ik blijf kijken. De plek en het tijdstip lijken niet te kloppen bij dit beeld. Dan verplaatst mijn blik zich naar iets achter de jongens. Daar lopen vrouwen met lange rokken en hoeden, zonder make-up. Ineens is het mij duidelijk; deze jongens gaan naar de middagdienst van de kerk waar ik net voorbij kwam. Mijn man draagt een overhemd en een spencer, beige broek aan; hij zou zo een verjaardag kunnen bezoeken, of een vergadering kunnen binnenlopen, of in die kerk kunnen gaan zitten zonder dat het zou opvallen. Ik kijk naar mijn korte gekleurde rokje, voel mijn grote glinsterende oorbellen zachtjes zwiepen in de wind. Ik ben benieuwd hoeveel voeten ik over de drempel zou kunnen zetten zonder op z'n minst vreemd aangekeken te worden. Als je de religie van een man wil weten, moet je kijken naar zijn vrouw, flitst het door mij heen. Meteen daarachteraan realiseer ik mij dat dit natuurlijk helemaal niet altijd zo is. Maar toch, ligt de verantwoordelijkheid voor het uitdragen van culturele tradities en gewoonten niet grotendeels bij vrouwen? En zijn deze niet van grotere invloed op hun levens dan die van mannen?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema 'Eén wereld, duizend vrouwen', waarbij culturele verschillen en overeenkomsten centraal staan.

Lees verder
29 februari 2024

Met elkaar, succesvol voor Veenendaal

Regelmatig krijgt de SP te horen dat het bijzonder is hoe succesvol de kleine fractie met één raadslid is. Maar alleen staan voel ik mij zeker niet, met een groep fractieleden, tientallen vrijwilligers en vele inwoners waarmee we samen werken maken we met elkaar het verschil.

Lees verder

Pagina's

U bent hier