h

Duizenden betogen tegen beleid Israël en VS

24 juli 2006

Duizenden betogen tegen beleid Israël en VS

Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam deelgenomen aan een demonstratie tegen het beleid van Israël en de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. De directe aanleiding zijn de Israëlische aanvallen op Libanon.

Achter een groot spandoek met de tekst 'Stop de Oorlog' liepen zij naar het Museumplein. Een woordvoerder van de organisatie schat het aantal deelnemers op 5000, maar waarnemers gaan uit van 2000 tot 2500 betogers. Aanvankelijk zouden de demonstranten samenkomen op het Beursplein en niet door de stad lopen. De politie heeft de organisatoren op het laatste moment alsnog toestemming gegeven voor een tocht van het Beursplein naar het Museumplein. De betogers droegen leuzen als: intifada-Libanon-Palestina Vrij en George Bush terrorist. Tijdens de demonstratie werd gecollecteerd voor de aankoop van medicijnen voor de Palestijnen in de Gazastrook.

Op het Museumplein spraken de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Farah Karimi (GroenLinks) en PvdA-Europarlementariër Edith Mastenbroek de betogers toe. De laatste werd donderdag tijdens een pro-Israël-manifestatie uitgejouwd, toen ze pleitte voor een wapenstilstand en onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah. Nu hoorde de menigte haar zonder gejoel aan. Van Bommel pleitte voor sancties tegen Israël en sprak zich evenals Karimi uit voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah.

De organisatoren riepen de betogers aan het eind van de demonstratie op rustig naar huis te gaan. Dat hoefden ze niet twee keer te zeggen, want het onweerde boven Amsterdam en bovendien begon het hevig te regenen.

Bron: de Gelderlander

U bent hier