h

Schaamteloze Verdonk houdt VVD in gijzeling

5 december 2006

Schaamteloze Verdonk houdt VVD in gijzeling

Dinsdag, 5 december 2006 - Rita Verdonk wordt elke keer door de realiteit teruggefloten. Dat weerhoudt haar er niet van naast haar schoenen te blijven lopen. De minister is een schaamteloze vrouw die leidt aan grootheidswaan, concludeert Alexander von Schmid.

Hoogmoed wordt in Van Dale omschreven als ??te hoge dunk van zichzelf. Opgeblazenheid??. Het beeld van hoogmoed is de kikker die zichzelf opblaast, die groter wil zijn dan hij is. Wij hebben allemaal wel eens last van hoogmoed maar gelukkig is er zoiets als schaamtegevoel. We kijken van een afstandje naar onszelf, schamen ons en doen weer normaal.

Het probleem met demissionair minister Verdonk is dat ze geen schaamtegevoel schijnt te kennen. Toen ze afgelopen week het aantal voorkeursstemmen hoorde dat op haar was uitgebracht, namelijk 620.000, zwol ze op van trots. Dit was toch geweldig. Nog nooit eerder gebeurd. Als dit geen teken was, dat ze subiet lijsttrekker en leider van de VVD moest worden!

Wat Rita in haar hoogmoedswaan buiten beschouwing liet, was dat ze maandenlang met haar eigen team voor zichzelf campagne gevoerd had onder de slogan: ??Stem VVD, maar wel op nummer twee?? Een van de gevolgen van deze aparte campagne was een schimmig gevecht tussen Mark Rutte en Rita met veel onderhuidse spanning. Zo riep Rita zich zonder medeweten van Mark Rutte al vast maar uit tot vice-premier van het nieuwe kabinet. Door haar op zichzelf gerichte campagne heeft Rita actief bijgedragen aan het beeld van de VVD als een onderling verdeelde partij met een zwakke leider. Dit zal de VVD als geheel stemmen gekost hebben en vermoedelijk Mark Rutte in het bijzonder. Het is daarom belachelijk dat Rita zich afgelopen week op de borst klopte omdat ze meer voorkeursstemmen had gekregen dan Mark. Zo vreemd is dat toch niet als je voor jezelf campagne hebt gevoerd en de stoelpoten onder je eigen lijsttrekker hebt weggezaagd.

Lees hier het hele artikel in 'de Gelderlander'

U bent hier