h

occupy den haag

18 oktober 2011

occupy den haag

SP-bestuursleden Jochien Timmer en Nico van Ginkel zijn afgelopen zaterdag naar Den Haag getogen om deel te nemen aan de 'Occupy'-actie op het Malieveld.
Hieronder lees je hun verslag, geschreven door Jochien...

OCCUPY

Vanuit het station kwamen we eerst een mini actie van het FNV tegen. Deze stond niet op het Malieveld omdat die net zoals alle andere bestaande politieke bewegingen niet gewenst was. SP draagt de occupy beweging toch een warm hart toe en weet als geen ander waar het over gaat. Vandaar dat er enkele SP'ers aanwezig waren.

Op het Malieveld wilde het niet heel erg druk worden. Er gingen steeds meer stemmen op om toch richting Binnenhof te gaan. Wij waren het er ook over eens om die kant op te gaan, want als we met het geringe aantal op het Malieveld zouden blijven, zou nooit iemand in de gaten hebben gehad dat de Occupy beweging uberhaupt aanwezig was.

Het merendeel vertrok dan ook naar het Binnenhof. We snapten natuurlijk wel dat niet zou lukken, maar we wilden toch een signaal afgeven. De politie raakte in lichte paniek, ze probeerde in eerste instantie de groep niet van het Malieveld af te laten en terug te sturen. In de tussentijd maakte de ME haar opwachting, werd het Binnenhof hermetisch afgesloten en werd de weg vrij gemaakt om richting het plein voor de 2e kamer te gaan. Daar kon onder het toeziend oog van Willem I iedereen zijn zegje doen over de financiele crisis.

De actie wilde helaas maar niet massaal worden. Het zijn er niet meer dan duizend geweest. We zagen voornamelijk de organisaties die we bij andere demonstraties ook wel tegenkomen. Misschien is het nog te vroeg, misschien moeten er eerst nog hardere klappen vallen voordat we met zijn allen massaal de straat op gaan.

Tegen de avond liepen we weer terug naar het Malieveld. Daar werd "college" gegeven over het hoe en waarom van de beweging. Over het hoe en waarom werd ook nog gesproken in het debat dat in het begin van de avond werd georganiseerd. Per thema werd er gediscussieerd. En daar bleken op de detail visie en denkwijzes toch hier en daar wel te verschillen. En eerlijk gezegd, als men beter het politieke programma van de SP had gelezen hadden we in Nederland al een stuk verder kunnen zijn.

Steeds meer mensen vertrokken weer naar huis, er was maar een paar mensen die hun tentje hadden opgezet en de kou durfde te trotseren. Als je even tijd hebt moet je er zeker nog even langs gaan, om de moed er in te houden.

U bent hier