h

Europadebat in Cultuurfabriek met kandidaat-Kamerlid Niels Jongerius

13 september 2012

Europadebat in Cultuurfabriek met kandidaat-Kamerlid Niels Jongerius

Geschreven door: Emile Ike

In aanloop naar de verkiezingen vond er op woensdagavond 5 september in de Cultuurfabriek een debat over Europa en de euro plaats. Dit 'Debat Aan Het Plein' is een samenwerkingsverband tussen de Volksuniversiteit Veenendaal en de Bibliotheek Veenendaal. Het 'Debat Aan Het Plein' zal 5 a 6 keer per jaar plaatsvinden.

Het debat werd ingeleid door Roel Janssen, voormalig financieel-economisch redacteur van NRC Handelsblad en schrijver van verschillende boeken over financiele schandalen en speculaties in Nederland. Janssen gaf de ontstaansgeschiedenis van de huidige eurocrisis en schetste de dilemma's die met het complexe eurovraagstuk gepaard gaan. Aan het einde van de inleiding poneerde Janssen de vraag wat politici er voor over hebben om de eurozone in stand te houden.

Na een korte pauze gingen Niels Jongerius (SP), Florian Bekkers (GroenLinks) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) onder leiding van Rein Bijkerk in debat over deze vraag. Ook uit het publiek kwamen kritische vragen over hoe het in de toekomst beter kan. Jongerius pleitte voor het splitsen van banken. Banken zullen in de toekomst hun activiteiten moeten opdelen in een speculatief deel en een deel dat zich bezighoudt met het normale betalingsverkeer. Zo staat het spaargeld van de mensen veilig en hoeft de overheid geen reddingsoperaties meer uit te voeren.

Dik-Faber vertelde dat de ChristenUnie een onderzoek laat uitvoeren over de mogelijkheden van een zogenoemde 'neuro' en 'zeuro', een munt voor het noorden van Europa en een munt voor het zuiden van Europa. Dit kwam onder kritiek van Bekkers te staan, die stelde dat twee verschillende munten voor verdeling in Europa zorgen. Bekkers pleitte op zijn beurt voor verdere Europese integratie tot een politieke unie. Volgens Jongerius is het overdragen van bevoegdheden aan Brussel niet nodig, aangezien de macht en instrumenten al in Brussel liggen. We hebben hier te maken met een ander probleem: Europa kampt met een democratisch tekort doordat de bankenlobby een enorme invloed heeft in Brussel. Bankiers maken regels voor hun eigen banken. Door deze lobby aan te pakken zal men in Europa in het vervolg adequater kunnen handelen.

Het was een boeiende avond met veel publieksparticipatie. Jongerius maakte duidelijk dat de SP voor Europa is, maar dan wel op de SP-manier: sociaal en eerlijk!

U bent hier