h

Regeringsplannen Thuiszorg: EEN HELE ZORG.

28 januari 2013

Regeringsplannen Thuiszorg: EEN HELE ZORG.

Door: Baukje Hiemstra

Vanochtend ben ik op pad gegaan, gewapend met acht handtekeningenlijsten en een pen. Op naar een seniorenflat.
"Mevrouw mag ik u iets vragen? Weet u dat u volgend jaar de huishoudelijke hulp helemaal zelf moet betalen?"

Sommige mensen schrikken. Dit is nieuw voor hen. Ik ga verder:
"Dit is de regering van plan. De SP en de Abvakabo vinden dit een slecht plan en strijden hier tegen. Wilt u ons steunen en een handtekening zetten?"

Bijna alle bewoners hebben een handtekening gezet.

De meesten vertelden dat ze al gekort werden op hun pensioen. Dat het allemaal een stuk minder was geworden. Dat ze nu al meer dan honderd euro aan hun huishoudelijke hulp kwijt waren en dat ze niet wisten hoe ze dat volgend jaar voor elkaar moesten krijgen.

Ik heb in die flat veel mensen met een beperking gezien. De een heeft parkinson en is nauwelijks in staat een handtekening te zetten, een ander heeft vanwege evenwichtsproblemen in huis een rollator nodig, een derde kan niet goed meer lopen.

Een mevrouw was halfzijdig verlamd. Zij zat in een rolstoel. De thuishulp was net aanwezig om mevrouw te helpen met eten. Deze mevrouw schrok enorm van de regeringsplannen en bezorgd vroeg zij hoe het dan verder moest. Zij had er geen geld om de thuishulp helemaal zelf te bekostigen.

Ik zei niets, maar dacht: "Of u wordt verwaarloosd, of u komt in een verpleeghuis terecht."
Het eerste is moreel verwerpelijk en het andere kost de overheid nog meer geld dan de huishoudelijke hulp. Dit moeten we toch niet willen???

Zet daarom HIER een handtekening.

U bent hier