h

11 maart openbare avond: Huren

13 maart 2013

11 maart openbare avond: Huren

DOOR: TOKE

20.00 werd de avond geopend door Jan Breur, voorzitter van de SP. Jan heette de bezoekers, die de achterruimte van 'De Plantage' goed opvulden, van harte welkom en legde uit wat de avond in petto zou hebben.

In het voorprogramma werd Piet de Vrije aan het woord gelaten, direkteur van Patrimonium bouwvereniging, onder zijn bewind vallen ruim 8000 huurwoningen in Veenendaal.

Als de regering haar zin krijgt, krijgen zijn huurders het zwaar voor de kiezen, want naar gelang van het inkomen van de huurders gaat de huur met de inflatie van 2,5% van dit jaar omhoog, daar komt dan nog een extra heffing van 1,5%-2%-tot zelfs 4% boven op. Voor sommige inkomensgroepen kan dit zelfs leiden tot een stijging van 9%, per jaar!
Er kwamen wat vragen los uit het publiek, wie gaat dat controleren, de privacy van de huurders is die voldoende gewaarborgd, wie bepaalt de omschrijving 'chronisch zieken en gehandicapten' (voor wie aparte regelingen zijn)?

De woningcorporaties willen hier niet allemaal aan meewerken, zij voelen zich een belastingkantoor, want al die extra heffingen gaan naar de tekorten van Den Haag!

Onder luid applaus kwam de gastspreker van onze avond binnen, Tweede-Kamerlid Paulus Jansen (SP). Deze werd verwelkomd door Piet de Vrije, waar Jan Breur weinig meer aan toe te voegen had.
Paulus Jansen had al een lange dag achter de rug, kwam op uitnodiging van de SP nog even van Amsterdam (debat op BNR-radio) naar Veenendaal, waar 'de Plantage' al op hem zat te wachten.
Na een korte inleiding vertelde hij wat over zijn beroep, partij en de geschiedenis van de huurcorporaties ~ waarom zij opgericht waren (gemeenschapsgevoel,vonderlinge hulp aan elkaar, gezamenlijke voorzieningen,) die de regering in een klap wil afbreken. Denk maar aan de sluiting van de buurthuizen!

In Engeland is een proef gedaan met het kopen van je eigen huurhuis, wat er niet toe geleid heeft om meer saamhorigheid te kweken. Integendeel; verpaupering en verloedering sloegen onverbiddelijk toe. Deze proef is dus mislukt. Kunnen wij nou niet van elkanders fouten leren?

Scheef wonen?
Volgens de regering zijn er veel scheefhuurders (hoog inkomen-lage huur) wel 2,4 miljoen,uit een onderzoek van ruim 2 jaar geleden*. Helaas heeft de tijd dit onderzoek al weer ingehaald, maar de regering blijft bij haar standpunt, ondanks de huidige crisis.
De SP wil graag terug naar het huurquotum van 25 tot 35% van het Bruto inkomen. Zo krijgt de regering meer inkomen, hoeft er minder WW betaald te worden aan de bouwvakkers (omdat de bouw dan niet stilligt), kunnen de woningcorporaties geld besteden aan herstel en renovatie van hun huizen. Bovendien wordt de verpaupering van de woningen en wijken voorkomen.

Jansen roept lokale groepen op tot het bedenken van een strategie, de huurders helpen tot het aanzetten van protest en aktie, we kunnen dit echter niet alleen, moeten dus onze krachten bundelen

Denken- Doen- en Doorpakken!**

*) De minister weigert de vraag van Jansen, wat een redelijk percentage is om aan wonen uit te geven, te beantwoorden. Waarschijnlijk omdat hij weet dat 'eigen-woningbezitters' een lager percentage van hun inkomen aan wonen kwijt zijn dan huurders. (redactie)
**) Kreet geleend van SGP'er Jan Vermeer. Ere wie ere toekomt. (redactie)

U bent hier