h

op pad voor de veense huurmanifestatie

7 mei 2013

op pad voor de veense huurmanifestatie

DOOR: BAUKJE HIEMSTRA

Zo. Na een week pauze zijn we opnieuw gaan flyeren op de markt.
Deelden we twee weken terug nog de algemene flyers van de woonbond uit; nu gingen we op pad met de eigen flyers. Hierin doen we een oproep om mee te doen aan de manifestatie van 18 mei in Veenendaal.

Niet alleen onze flyers maakten het verschil; ook het publiek had veel meer aandacht voor onze actie. De mensen hadden de brief van de huurverhoging in de bus gekregen en dat was voor velen heel erg schrikken.

Een mevrouw vertelde dat ze een enorme huurverhoging had gekregen op basis van het feit dat zij in 2011 nog gehuwd was en een werkend kind in huis had. Nu was ze alleenstaand en had een bijstandsinkomen. Zij weet niet hoe zij de huur moet opbrengen.

Een andere mevrouw vertelde dat zij zich met een inkomen boven de Eur 33.000,00 per jaar geen zorgen hoefde te maken, maar dat ze vreselijk te doen had met de mensen die niet zo'n riant inkomen hadden. "Zo ontstaat er een tweedeling in de maatschappij", zei ze.

Ook was er ook een meneer die mij vroeg of hij nu echt moest protesteren voor mensen die met een inkomen van meer dan Eur50.000,00 per jaar in een goedkope huurwoning zaten. Ik hoop dat ik hem uit de droom heb geholpen. De meeste mensen met zo'n inkomen wonen namelijk in een koophuis met een hoge subsidie in de vorm van hypotheekrenteaftrek - en hebben hierdoor vaak veel lagere woonlasten.

Behalve strijdbare mensen, kwam ik ook veel mensen tegen die vonden dat protesteren geen zin had.
Het waren mensen die totaal geen vertrouwen in de politiek hadden. Politici zijn baantjesjagers, beloftes zijn niks waard, de machthebbers houden elkaar de hand boven het hoofd en de gewone mensen die knijpen ze uit. Deze mening zijn zij toegedaan.

Voor al deze mensen, die dat denken, zou ik willen zeggen: Laat je niet op de kop zitten, maar doe mee en protesteer.

U bent hier