h

Thema-avond ‘wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)’

27 oktober 2018

Thema-avond ‘wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)’

Door: Yolande de Meer

Op maandagavond 15 oktober organiseerde 'Lokaal FNV Heuvelrug' deze thema-avond. Sprekers waren beleidsmedewerkster mevrouw Marjolijn Agterberg (spreekster namens WMO beleid) en de heer George Kusters (juridisch en kwaliteitsmedewerker namens de WMO uitvoering). Beide sprekers zijn werkzaam in de gemeente Veenendaal.

Onder het genot van koffie en cake werden wij namens de FNV van harte welkom geheten geheten door Yvonne Cloo. Marjolijn Agterberg en George Kusters vertelden beurtelings over de werkwijze van de gemeente Veenendaal met betrekking tot de WMO:
"Als je hulp nodig hebt omdat je minder zelf kan, moet je eerst in je omgeving kijken welke hulp daar voorhanden is. Voor datgene wat van de hulpvraag overblijft, komt dan de gemeente in beeld."

Het stappenplan werd uitgelegd.
Men moet melding maken bij de gemeente. Er wordt dan een afspraak gemaakt bij de hulpvrager thuis, het keukentafelgesprek. Men kan tijdens dit gesprek iemand meenemen of men kan gebruik maken van een onafhankelijke cliënt ondersteuner.
Van dit keukengesprek wordt er een verslag gemaakt en de voorziening wordt aangevraagd. Dit kan een algemene voorziening zijn, hier kan iedereen terecht. Het kan ook individueel maatwerk zijn.

Na deze uitleg stelden de bezoekers nog wat verhelderende vragen:

  • Wat doet Veens?
  • Wat is een onafhankelijk cliëntondersteuner?
  • Hoe kan men een invaliden-parkeerkaart aanvragen?
  • Moet mantelzorger én echtgenoot het volle tarief van de regiotaxi betalen, als zij haar man naar het ziekenhuis begeleidt?
  • Is de onafhankelijk keuringsarts, gecontracteerd door de gemeente, echt onafhankelijk? Wat is de werkwijze bij een keuring bij deze arts?

Ook spraken de bezoekers hun zorg uit over de grote werkbelasting van de mensen, die de hulp aan de cliënten bieden. Bovenstaand is slechts een deel van de vragen die gesteld werden.
De vertegenwoordigers van de gemeente namen uitgebreid de tijd om de vragen zo uitvoerig mogelijk te beantwoorden. Nadrukkelijk wezen zij er op dat men met bovenstaande en andere vragen altijd bij Veens en/of het WMO-loket terecht kunnen.

Tegen 22.00 uur sloot Yvonne Cloo de bijeenkomst af. Zij bedankte de sprekers en wenste iedereen wel thuis.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier