h

Stickerplakkers gearresteerd

27 oktober 2006

Stickerplakkers gearresteerd

VEENENDAAL - Drie Veenendaalse jongeren zijn gisteren betrapt en gearresteerd bij het plakken van posters en stickers van een extreem - rechtse groepering.

Gisterochtend werd één van de jongens, een twintigjarige Veenendaler, op heterdaad betrapt en aangehouden terwijl hij stickers plakte. Waar hij in Veenendaal is aangehouden, kon de politie nog niet zeggen. De Veenendaler werd meegenomen naar het bureau.

Tijdens het eerste verhoor verklaarde hij dat hij met twee andere jongens aan het plakken was. Deze andere twee zijn in de loop van de dag opgepakt. De jongens hadden in totaal zo’n driehonderd stickers bij zich.

Dit weekeinde werden op verschillende verkiezingsborden al affiches met teksten als ‘Geen jihad in onze straat’, geplakt, ondertekend door een nationalistische actiegroep genaamd Voorpost. Ook werden onder de zelfde naam op verschillende plekken stickers geplakt met teksten als ‘Eigen volk eerst’.

Buurtbewoners klaagden dit weekeinde over de teksten, waarna affiches en stickers door de gemeentereinigingsdienst werden verwijderd. Burgemeester Ties Elzenga nam contact op met de politie.

Elzenga: „We waren het nu echt zat. Ik heb met de politie afgesproken dat ze extra zouden opletten, met de arrestaties tot gevolg. Het heeft ook erg geholpen dat Veenendalers ons direct hebben gebeld.“

Veenendaal kampte dit voorjaar al twee keer eerder met een golf van stickers met extreem-rechtse en racistische leuzen op straatmeubilair. Ook zou een extreem-rechtse groep in Veenendaal een vergadering hebben gehouden.

Of de nu aangehouden Veenendalers iets te maken hebben met de vorige incidenten, is nog niet duidelijk. De politie kan nog weinig over de zaak zeggen. „Het is prematuur. We hebben inderdaad mensen aangehouden, maar die worden op dit moment verhoord“, laat de politie weten.

Elzenga hoopt dat met de aanhoudingen een einde is gekomen aan de incidenten. „De drie arrestanten zijn Veenendalers. Het is aannemelijk dat ze ook voor de eerder stickeracties verantwoordelijk zijn, maar dat moet het politieonderzoek verder uitwijzen.“

Omdat de drie nog niet voorgeleid zijn aan de officier van justitie, is nog niet duidelijk wat hen ten laste wordt gelegd.

Door: Harold Schuil
Bron: de Gelderlander

U bent hier