h

Veense vrijwilligersprijs geen aangelegenheid voor Europese Commissie

19 juni 2008

Veense vrijwilligersprijs geen aangelegenheid voor Europese Commissie

De commissie Welzijn is op 17 juni geconsulteerd over 'de Lampion', een prijs die jaarlijks uitgereikt gaat worden aan Veenendaalse vrijwilligers. De SP is warm voorstander van de prijs, en hecht er dan ook aan dat de uitvoering van het plan optimaal verloopt. Het feit dat de Europese Commissie de thema's aandraagt op basis waarvan de prijs elk jaar wordt uitgereikt, is de partij een doorn in het oog.

SP-woordvoerder Jan Breur: "Op 1 juni 2005 stemde 70,34% van de Veenendalers tegen verdergaande Europese macht. En dan laten we 'Europa' nu voorschrijven hoe wij met een typisch Veense aangelegenheid omgaan? Kunnen wij in Veenendaal zelf niet bepalen hoe wij een Veense prijs aan Veense vrijwilligers uitreiken?"

Ook gaf Breur aan dat de SP graag zou willen dat de nominatieformulieren voor 'de Lampion' op meer plekken beschikbaar zou zijn dan alleen op het gemeentehuis en bij het VNV, zoals was voorgesteld. Breur: "Waarom niet ook bij de activiteitencentra van de SWO, bij Escape, bij buurthuizen, et cetera? En als je Europese bemoeienis dan toch toestaat bij deze Veense prijs, stel ik voor dat er ook een aanmeldingsformulier wordt neergelegd bij het hoofdkwartier van de Europese Commissie; het Berlaymont te Brussel."

Het merendeel van de commissie, waaronder de SP, gaf tevens aan dat het onwenselijk zou zijn dat er een raadslid zitting zou krijgen in de jury van 'de Lampion'. Zitting van een raadslid zou een politieke lading kunnen geven aan de uitreiking van de prijs.

U bent hier