h

Zoveelste misstap College jegens gemeentepersoneel

1 september 2008

Zoveelste misstap College jegens gemeentepersoneel

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 22 juli ingestemd met de centralisatie van de financiële functie en de controlfunctie in de gemeentelijke organisatie. Dit levert hen niet alleen kritiek op van de Ondernemingsraad (OR); maar ook van de SP, die dit ziet als de zoveelste misstap die het College maakt in de omgang met het personeel.

Steen des aanstoots is niet zozeer de beslissing als zodanig, maar de timing ervan. De centralisatie lag al anderhalf jaar op de plank en vanuit het niets wordt er nu ineens mee ingestemd en moet er gelijk uitvoering aan worden gegeven. De OR betwijfelt sterk of deze doorvoering “met stoom en kokend water” leidt tot een goed en gedragen product.

SP-fractievoorzitter Jan Breur is verbolgen over de actie van het College. Breur: “Bij elke consultatie die het College met de raadscommissie heeft gevoerd is er van alle kanten op gehamerd: zorg voor draagvlak en forceer niets. Het College doet nu precies het tegenovergestelde!”

Dat de centralisatie in de vakantie is doorgevoerd, maakt de zaak zo mogelijk nog erger in de ogen van de Socialisten. Veel werknemers worden bij terugkomst van hun vakantie overvallen met een grondige organisatiehervorming. Breur: “De gemeente toont zich weer eens niet als een betrouwbare werkgever. Hoe lang gaat dit nog door?”

Ook in politiek opzicht is de timing van het besluit opmerkelijk. In de nasleep van de zwembadaffaire was besloten dat er een herverdeling van portefeuilles onder de Wethouders, waarbij onder andere de portefeuille ‘personeelszaken’ geruild zou worden.

Breur: “Strikt genomen hebben we momenteel geen wethouder personeelszaken. Het is volstrekt onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor dit besluit. Maar dat weerhoudt mij er niet van om opheldering te eisen.”

U bent hier