h

Inzet: Publieksvriendelijk Prattenburg

8 oktober 2008

Inzet: Publieksvriendelijk Prattenburg

Bij de SP zijn geluiden binnengekomen over een mogelijke sluiting van de Cuneraweg, waardoor delen van het bos niet meer toegankelijk zullen zijn voor publiek. Daarbij zou de ordehandhaving door de terreinbeheerder van Prattenburg te streng zijn; veel bezoekers voelen zich niet welkom. Voor de SP is dit reden voor het stellen van schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

SP-fractievoorzitter Jan Breur: "Omdat het voor een groot gedeelte gaat om grond van de gemeente Rhenen, kunnen we geen ijzer met handen breken. Dat kunnen we ook niet bij de landgoedeigenaren. We vragen daarom het College niets meer dan om stem te zijn voor de Veenendalers in diplomatieke besprekingen. Onze inzet is een publieksvriendelijk Prattenburg."

Behalve dat de kwestie een zaak is tussen de gemeentes Rhenen en Veenendaal en de landgoedeigenaren, raakt dit ook het overleg 'Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug' (NPUH). In het NPUH zijn verschillende belanghebbenden vertegenwoordigd; natuurclubs, de provincie, het recreatieschap, gemeentes en landeigenaren. Veenendaal deelt hierin een vertegenwoordiger met Rhenen.

Volgens de geluiden die bij de SP binnenkomen, is het NPUH een 'slangenkuil'. Besluitvorming wordt - zo gaan de geluiden - gedwarsboomd door de particuliere landeigenaren, die pas ergens mee accoord gaan als ze 'gecompenseerd' worden met voordeeltjes zoals toestemming om te bouwen of een subsidie. Daarnaast zouden ze zich niet aan de afspraken houden.

Breur: "Doordat de gemeente een gedeelde vertegenwoordiging in het NPUH heeft en deel uitmaakt van het recreatieschap, heeft Veenendaal toch nog iets in de pap te brokkelen - het zij weinig. Maar als de geluiden kloppen en het overleg inderdaad wordt gegijzeld door de landeigenaren, moet je op een gegeven moment een streep trekken. Als dit reden voor de gemeente zou zijn om uit het overleg te stappen, begrijp en ondersteun ik een dergelijke stap."

De SP hoopt dat het College van Burgemeester en Wethouders zich aangespoord voelt om zich in te zetten voor een publieksvriendelijk Prattenburg. Breur: "In het bos moet je onbekommerd kunnen mountainbiken op de daarvoor aangewezen plekken; je moet met je kinderen op zoek kunnen naar materiaal voor een herfststukje; schoolklassen en scoutinggroepen moeten er terecht kunnen voor natuureducatie. Als het College bereid is om zich daarvoor in te zetten, hebben ze aan de SP een goede medestander."

De vragen van de SP zijn te lezen op het weblog van de Veenendaalse SP-site.

U bent hier