h

Landschap als spiegel van cultuur

16 december 2008

Landschap als spiegel van cultuur

Architectenbureau A12 had onlangs een relatiemiddag georganiseerd, waarvoor ook de gemeenteraad uitgenodigd was. Namens de SP was fractievoorzitter Jan Breur aanwezig.

Breur sprak daar met verschillende werknemers van A12. Hij kreeg onder andere te horen dat het beginstadium van een ontwerp - het creatieve gedeelte - erg leuk is, maar de verdere uitwerking ervan is ook erg interessant.

Op de relatiemiddag werden er twee lezingen gegeven over het Nederlandse landschap. Een historisch-geograaf gaf aan hoe de landschappen in de regio Gelderse Vallei ontstaan zijn. Een andere spreker richtte zich op het vraagstuk 'cultuur vs natuur'.

Volgens de laatste spreker hoeven cultuurland en de natuur elkaar niet in de weg te staan. Nagenoeg alle Nederlandse natuur is immers door mensenhanden aangelegd. De ecologische hoofdstructuur ziet hij dan ook als 's lands grootste bouwproject.

De keuze van de sprekers sloot aan op het thema van de middag; Canon van het Nederlandse Landschap. In de Ritmeesterfabriek, waar de middag plaatsvond, hangt de foto-expositie die bij dit canon hoort.

Breur: "Ik heb zitten twijfelen of ik op deze uitnodiging in moest gaan. Voor je het weet ga je teveel op de hand van één bedrijf zitten. Maar het was gewoon een educatieve middag, met een tweetal interessante lezingen."

Opmerkelijk genoeg was er niemand van het College van Burgemeester en Wethouders vertegenwoordigd op deze middag.

U bent hier