h

Olomouc speeltje voor bestuurdersklasse?

4 december 2008

Olomouc speeltje voor bestuurdersklasse?

Als de stedenband met Olomouc voortgezet wordt, zal de burger hier een stuk steviger in betrokken moeten worden. Dit gaf SP-fractievoorzitter Jan Breur aan op de vergadering van de Raadscommissie Middelen, waar de voortzetting van de Stedenband besproken werd. Olomouc komt nu nog teveel over als een speeltje van de bestuurdersklasse, aldus de SP'er.

Voorzitter van het Platform Stedenband Olomouc, Jos Schilte, maakte voor dit onderwerp gebruik van het spreekrecht voor de burgers. Hij benadrukte dat er dankzij de stedenband bijzondere contacten zijn tussen individuen en instellingen in Veenendaal en Olomouc.

Breur erkende de waarde die Schilte benadrukte. "En juist daarom mag de stedenband niet verworden tot een elitezaak. Nu staat het nog teveel bekend als iets aardigs voor de Burgemeester en een paar gelukkigen, maar het is zaak om de Stedenband in te bedden in de samenleving," aldus Breur, die ook aangaf dat hij de burger node miste in het raadsvoorstel.

Een aantal partijen gaf aan dat het wellicht tijd was om een stedenband met een andere stad dan Olomouc aan te gaan. Ook werd er geopperd om samen met Olomouc een stedenband met een derde stad aan te gaan - en zodoende een stedendriehoek te beginnen. Welk scenario er ook gekozen wordt, voor de SP blijft de betrokkenheid met de burger een vereiste.

In de raadsvergadering van 17 december zal Breur het definitieve standpunt van de SP bekend maken. Er kan vanuit worden gegaan dat de partij instemt met het raadsvoorstel, maar een amendement (wijzigingsvoorstel) indient om de burger te betrekken. De knoop daartoe wil hij met zijn fractie doorhakken.

U bent hier