h

Presidium trekt ontvankelijkheid Burgerinitiatief in twijfel

11 december 2008

Presidium trekt ontvankelijkheid Burgerinitiatief in twijfel

Volgens een meerderheid in het Presidium, bestaande uit alle partijen met uitzondering van GroenLinks en de SP, is er reden om aan de ontvankelijkheid van het Burgerinitiatief van Vereniging Veenendaal Groen/DragonderAxi te twijfelen. Op het Presidiumoverleg van 8 december j.l. kwam dit naar voren.

et Presidium is de 'club' in de gemeenteraad, die de procedures in de gaten moet houden. In deze club zitten de acht fractievoorzitters van de partijen, en de Burgemeester die het geheel voorzit. Hier werd ook de verdere procedure rond het ingediende Burgerinitiatief besproken.

Volgens VVD-fractievoorzitter Arianne Hollander verkondigt Veenendaal Groen met het Burgerinitiatief 'meer van hetzelfde'. Ook zou het voorliggende Burgerinitiatief in strijd zijn met reeds eerder genomen besluiten. Ze stelde voor om de ontvankelijkheid van het initiatief nog eens te laten toetsen.

GroenLinks-fractievoorzitter Jurgen Hillaert liet weten dat dit zeer onkies zou zijn, omdat het initiatief reeds is ingediend. Formeel gezien zit hij hiermee fout; het initiatief is enkel 'aangeboden'.

Jan Breur, fractievoorzitter van de SP, ziet geen reden om de ontvankelijkheid nogmaals te onderzoeken. Het Burgerinitiatief is op geen enkel punt strijdig met eerdergenomen besluiten - enkel met een bestemmingsplanwijziging, waarover in de toekomst nog een besluit moet worden genomen.

Toen er in het verleden in de gemeenteraad is gesproken over het Van Ginkelterrein, waar Veenendaal Groen een park wil realiseren, is er constant door verschillende partijen (met name de VVD) gezegd dat het nog niet om de invulling van het terrein ging; daarover moest nog gesproken worden.

Breur en Hillaert gaven aan dat ze geen behoefte hadden naar een onderzoek over de ontvankelijkheid van het Burgerinitiatief. Toch zagen zij zich genoodzaakt hiermee in te stemmen, omdat er twijfel bestaat onder de overige fractievoorzitters.

"Het is de taak van het Presidium om de procedures zuiver te houden; niet om politiek te bedrijven," licht Breur toe. "Als men onzeker is over de ontvankelijkheid, zal deze nader moeten worden onderzocht. Ook al ben je zelf zeker van je zaak."

Op de vraag of de andere partijen zich ook houden aan de scheiding van politiek en procedure, gaat Breur niet in. "Ik heb al vaker gezegd: ik ga niet over de integriteit van andere partijen. Ik kan het alleen maar hopen."

U bent hier