h

Gert Worst verloor been tijdens Elfstedentocht

28 januari 2009

Gert Worst verloor been tijdens Elfstedentocht

Tijdens het debattoernooi op 24 januari kwam er een allermerkwaardigste geschiedenis naar boven over de wijze waarop SP-bestuurslid Gert Worst zijn been verloor. Volgens de 'legende' gebeurde dit tijdens de Elfstedentocht.

Het debattoernooi werd georganiseerd door de afdeling Veenendaal-Rijnvallei van de Junior Chamber International. Naast landelijke debatteams deden er ook regionale teams mee; waaronder het SP-team van Gert Worst en Marcel van Nieuwamerongen.

De SP'ers kwamen er al snel achter dat de debatsport toch wel andere koek is dan het politieke debat. Zo waren ze bijvoorbeeld onbekend met de mores van de sport en hadden ze de neiging om gemeenplaatsen te zoeken in plaats van te polariseren.

Na een tip van juryvoorzitter René van Schaik hoopten Worst en Van Nieuwamerongen hun kansen te kunnen keren. Worst was vooral op het hart gedrukt om veel emotie in het debat te gooien - al is het niet waar. Van Schaik merkte daarbij wel op dat deze strategie smaakgevoelig is.

Bij het volgende debat mochten Worst en Van Nieuwamerongen debatteren voor een andere jury. Worst gooide zijn nieuwe strategie in de strijd en deed zijn tegenstanders verbleken en roerde de juryvoorzitster tot tranen.

In tranen vertelde hij, bij een stelling over de Elfstedentocht, dat het onderwerp hem persoonlijk raakte. Het was namelijk in het bochtje bij Bartlehiem dat hij ten val raakte en zijn been verloor. "Ze hebben mijn been nooit teruggevonden; die ligt daar nu nog in het ijs!" Snikte Worst.

Toen bleek dat dit verhaal niet waar was, bleek ook de jury hier niet van gecharmeerd. Uiteindelijk heeft het SP-team, de 'Debattomaten', alle wedstrijden verloren - maar met Worst's stunt wel debatgeschiedenis geschreven.

Behalve een team vaardigde de SP ook een jurylid in de persoon van fractievoorzitter Jan Breur uit. Ook VVD-fractievoorzitter Arianne Hollander jureerde op het toernooi.
VVD-schaduwraadslid Dylan Lochtenberg vormde een debatteam met PvdA-raadslid Alyssa Bos (die zich door ziekte moest laten vervangen) onder de naam 'Jong Politiek Veenendaal'. Verder was het erg rustig, wat de lokale politiek betreft.

In zijn dank- en excuuswoord tijdens het afsluitend diner, beloofde 'Debattomaat' Worst zich ervoor in te zetten om het animo onder de Veense politiek voor dit toernooi te vergroten.

In november van dit jaar zal het tiende Veenendaalse Debattoernooi van de JCI plaatsvinden.

U bent hier