h

Sportgala 2009

14 januari 2009

Sportgala 2009

Zaterdagavond 10 januari vond het sportgala, net als vorig jaar gepresenteerd door Edward van Cuilenborg, plaats in theater 'de Lampegiet'. De meest opmerkelijke sporters van 2008 werden gehuldigd. Namens de SP was fractievoorzitter Jan Breur hierbij aanwezig.

De winnaars waren dit jaar Sabine Rutten (talent meisjes), Joost Groeneveld (talent jongens), VZC synchroonzwemmen (talent sportploeg), Esther Akihary (sportvrouw), Halim Issaoui (sportman), Vink Snookerformatie (sportploeg). De SP feliciteert hen allen met hun prijs.

Het podium van 'de Lampegiet' was voor het gala omgebouwd tot circuspiste. Presentator van Cuilenborg liep rond als circusdirecteur, en er waren optredens van acrobaten, BMX-kunstenaars en een jongleur. Urban-popmuzikanten A-tiff en Suggest traden eveneens op.

Zoals elk jaar was er ook aandacht voor het 'sportlid van verdienste'; dit jaar was dit Teus van der Scheur. De opa van een van de meiden van Hockeyvereniging Spitsbergen is namelijk altijd op het hockeyveld te vinden, maar heeft zich in het verleden ook altijd voor diverse sporten ingezet. Toen hij voetbalscheidsrechter was, heeft Guus Hiddink zelfs nog eens op zijn voet gestampt. De titel als 'sportlid van verdienste' is hem bijzonder gegund; vindt de SP.

Het sportgala is niet zonder controverse voorbijgegaan. Op verschillende sites laten mensen weten dat zij de titel 'sportploeg 2008' niet gunnen aan snookeraars. Ook bij de sportman, Issaoui, heeft de titel een bittere bijsmaak.

Issaoui is rond de jaarwisseling 'op heterdaad' betrapt in de buurt van een woning waar was ingebroken. Hij moest een paar dagen zitten. Zijn arrestatie berust, zo geeft hij aan in een interview met de Veenendaalse Krant, op een misverstand.

Er komt weliswaar geen rechtszaak, over zijn onschuld wordt geschampert en het Sportgala wordt als 'besmet' aangemerkt. Onterecht, vind SP-fractievoorzitter Jan Breur: "We leven hier in een rechtsstaat; iemand is pas schuldig als de rechter hem schuldig heeft bevonden. Bij Issaoui is dat dus niet het geval. Daarnaast doet zo'n incident niets af aan de sportieve prestatie die hij als kickboxer heeft geleverd."

U bent hier