h

Meerderheid raad kiest voor regionale opvangtaak

26 maart 2009

Meerderheid raad kiest voor regionale opvangtaak

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de Gebiedsvisie Zuid Oost Utrecht gekozen voor een regionale opvangtaak, ook na 2015. Een amendement van GroenLinks, SP en SGP om af te zien van deze opvangtaak werd niet gesteund door de overige partijen.

Voor de SP was het ruimtegebrek het belangrijkste argument tegen de regionale opvangtaak voor woningzoekenden. Veenendaal heeft de ruimte en de capaciteit niet eens om voldoende aan de lokale opvangtaak te voldoen; een regionale opvangtaak vergroot de druk alleen maar. De redenering van de SP werd niet herkend bij (de meeste) andere partijen, die in de opvangtaak vooral mogelijkheden voor groei zagen.

Het College van Burgemeester en Wethouders zien groei en uitbreiding vooral een mogelijkheid om voorzieningen te kunnen betalen. Het tegenargument van SP-fractievoorzitter Jan Breur, dat er in Veenendaal simpelweg geen ruimte meer voor is, wuifde Burgemeester Elzenga weg met de opmerking dat er ook buiten de gemeentegrenzen gebouwd kon worden.

Volgens Breur sloeg hij hiermee een gat in zijn eigen redenering, want als er buiten Veenendaals grondgebied wordt gebouwd, levert dat ook geen inkomsten voor Veenendaal op. SGP'er Marco Verloop gaf Breur daarin gelijk: "Je kunt niet van Renswoude verwachten dat ze zeggen: bouw maar op ons grondgebied en dan mogen jullie ook nog eens de opbrengst hebben."

Voor Breur was het het ook geen voldongen feit dat groei nodig is. Breur: "Bouwen is een keuze, maar het beperken van de voorzieningen is dat ook en het verhogen van lokale belastingen is dat ook. Het verschil met bouwen is, dat daar de ruimte gewoon voor op is."

Hoewel PvdA-woordvoerder Frits Beckerman de regionale opvangtaak wel zag zitten, was hij het met Breur eens dat er ook naar andere manieren gekeken moest worden om Veenendaal betaalbaar te houden. Hij vroeg het College dan ook om te onderzoeken wat het zou betekenen als Veenendaal veranderde van een groei- naar een beheersgemeente. Wethouder Van Maanen zegde dit toe.

Buiten het zwaarwegende element van de opvangtaak zag Breur nog voldoende bezwaren tegen deze ontwerp-gebiedsvisie. De SP stemde daarom tegen. Een meerderheid in de Gemeenteraad zag echter wel heil in de ontwerp-gebiedsvisie, waardoor deze wel werd aangehouden.

U bent hier