h

SP: “Nee tegen uitverkoop energieleveranciers”

30 maart 2009

SP: “Nee tegen uitverkoop energieleveranciers”

De SP is tegen de uitverkoop van energieleveranciers Essent en Nuon en is in heel Nederland betrokken bij acties hiertegen. Ook in Veenendaal zal door actie aandacht worden gevraagd voor het energievraagstuk. Op zaterdag 4 april staat de partij met een kraam in de hoofdstraat, onder het motto ‘ze zijn nuts’.

“Veenendaal betrekt haar energie voornamelijk bij Eneco, welke niet in de verkoop staat. Er gaan echter geruchten dat ook Eneco eraan gaat geloven,” aldus SP-afdelingsvoorzitter Jaap Pottjewijd. “Daar komt bij dat de gevolgen van de verkoop van Essent en Nuon voor iedereen merkbaar zullen zijn. Het zijn immers twee van de drie voornaamste Nederlandse energieleveranciers. Nog wel.”

Volgens de SP is de verkoop van de energieleveranciers een grote politieke dwaling, zeker met het oog op de economische crisis. Pottjewijd: “Als uit de crisis één les getrokken kan worden, is dat de overheid haar rol als toezichthouder en waarborg waar moet maken. Een les die alleen met de mond beleden wordt, want met de energieverkoop drukken overheden zich juist steeds meer naar de achtergrond.”

De SP voorziet grote gevolgen bij de overname van Essent en Nuon. De vergroening van de energie zal een grote klap krijgen. “Het is niet voor niets dat het Wereld Natuurfonds de samenwerking met Essent beëindigt,” ligt Pottjewijd toe. “Het Duitse RWE, dat Essent moet inlijven, grossiert in energie op basis van smerige bruinkool.”

Ook op het gebied van de energieprijzen verwacht de SP dat de gevolgen niet uitblijven. De partij verwacht dat de prijzen aanvankelijk zullen dalen, maar daarna in rap tempo zullen stijgen tot boven de huidige energieprijs. Pottjewijd: “Op het moment dat de belangrijkste leveranciers worden opgeslokt door giganten – buitenlandse giganten welteverstaan – is het hek van de dam. We zijn dan nagenoeg alle macht en sturingsmogelijkheden op de energiemarkt kwijt; een speelbal worden we.”

Het argument dat grote energiemaatschappijen hun stroom goedkoper kunnen inkopen, wijst de SP van de hand. “Lariekoek,” aldus Pottjewijd, “ de energiemaatschappijen kunnen nu ook al inkoopvoordeel behalen door een gezamenlijk inkoopbeleid. Daar is geen fusie of overname voor nodig.”

U bent hier