h

NUTS-actie SP geslaagd; interesse boven verwachting

7 april 2009

NUTS-actie SP geslaagd; interesse boven verwachting

De actie ‘Ze Zijn Nuts’ van de SP, die zaterdag 4 april in de Hoofdstraat van Veenendaal plaatsvond, mag als zeer geslaagd worden beschouwd. De interesse, die het winkelende publiek in de thematiek rond de verkoop van de energiebedrijven toonde, bleek boven de verwachting te liggen. “Niet iedereen was geïnteresseerd, maar bij een hoop mensen leeft de kwestie wel,” aldus een tevreden Jaap Pottjewijd, afdelingsvoorzitter van de Veenendaalse SP.

Om aandacht te vragen voor de ophanden zijnde overnames van Nuon en Essent, en het gerucht dat dit ook met Eneco zou gebeuren, deelde de Veenendaalse SP pamfletten en Nuts-repen (verwijzing naar nutsbedrijven) uit. Deze vonden gretig aftrek. Ook nadat de Nutsen op waren, werden er nog volop pamfletten overhandigd.

De SP is tegen de verkoop van de energiebedrijven, omdat hiermee de belangrijkste stroomvoorzieningen in buitenlandse handen komen. De grote les van de economische crisis, namelijk dat de overheid haar rol als toezichthouder en waarborg stevig moet vervullen, wordt geheel genegeerd. Ook worden er op termijn forse prijsstijgingen verwacht, zoals ook het geval was bij fusies van energiebedrijven in het buitenland.

Niet in de laatste plaats vreest de SP voor de gevolgen die de overnames voor het milieu hebben. De socialisten verwachten dat de ontwikkelingen op het gebied van duurzame en groene energie de das om worden gedaan. Pottjewijd: “RWE, dat Essent wil overnemen, grossiert in vuile bruinkoolenergie. Dat is overigens nog kinderspel bij Vattenfall, dat Nuon wil overnemen. Die hadden ooit een groen imago, maar daar is nu bar weinig van over.”

Vooralsnog heeft Veenendaal slechts indirect met de overnames van de grote energiebedrijven te maken, maar dat deed niets af aan de belangstelling voor het onderwerp. “Er was welgeteld één meneer die aangaf voorstander te zijn van de overnames, en natuurlijk een handjevol die geen interesse hadden,” aldus Pottjewijd, “maar de meeste mensen maken zich ernstig zorgen wat de toekomst zal brengen als Nederland haar energiemaatschappijen in de uitverkoop zet.”

Op www.zezijnnuts.nl is meer informatie te vinden over dit onderwerp. Hier kan ook een petitie getekend worden om een tegengeluid te geven aan de overnames.

U bent hier