h

Sekswinkels, niet overal

13 juni 2009

Sekswinkels, niet overal

Hoewel de SP-fractie maar één raadszetel groot is, kan die ene stem soms van groot belang zijn. Zo ook op de gemeenteraadsvergadering van 3 juni, toen de fractie een meerderheid mogelijk maakte tegen een voorstel van Lokaal Veenendaal en GroenLinks over sekswinkels.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die zou worden vastgesteld, staat een artikel dat het College de bevoegdheid geeft om sekswinkels niet toe te staan op bepaalde locaties - in het kader van de openbare orde. Volgens een aantal partijen verschilt een sekswinkel niet van andere detailhandel, en zou die bepaling geschrapt moeten worden. Lokaal Veenendaal en GroenLinks dienden hiertoe een amendement (wijzigingsvoorstel) in.

SP-fractievoorzitter Jan Breur deelde deze redenatie niet: "Natuurlijk is er wel verschil! Niemand heeft er bezwaar tegen dat er zich een groentehandel tegenover een school vestigt. Maar een sekswinkel is een heel ander verhaal!" Namens zijn eenpersoonsfractie stemde hij dan ook tegen het wijzigingsvoorstel.

Dit bracht de eindstand op 17 (ChristenUnie, CDA, SGP, SP) tegen 15 (PvdA, VVD, Lokaal Veenendaal, GroenLinks). Omdat VVD'er Ronald Veen door ziekte aanwezig was, waren er slechts 32 in plaats van 33 raadsleden aanwezig. Was de gemeenteraad voltallig geweest, dan zou de einduitslag 17-16 zijn geweest.

De bepaling van de APV wil niet zeggen dat er in Veenendaal geen ruimte is voor sekswinkels. Breur: "Het is een goede zaak als het gemeentebestuur een instrument in handen heeft, om te kunnen zeggen: op die en die plek niet. Maar als dat instrument misbruikt wordt, of onzorgvuldig wordt ingezet, krijgt het College met de SP aan de stok. Het niet-gedogen van een sekswinkel moet natuurlijk wel aantoonbaar in het belang van de openbare orde zijn."

De SP is geen voorstander van het totaal weren van sekswinkels uit Veenendaal.

U bent hier