h

Eensgezindheid en duidelijke taal op cultuurdebat

22 september 2009

Eensgezindheid en duidelijke taal op cultuurdebat

Is de tijd van cultuurdebatten in Veenendaal voorbij? Die vraag zou gesteld kunnen worden naar aanleiding van het Jaarlijkse Grote Cultuurdebat, dat op 17 september plaatsvond op het podium van Theater 'de Lampegiet'. Van SP tot SGP waren alle partijen het ten principale eens; enige onenigheid bestond er alleen over de invulling.

Het erfgoed van Veenendaal staat hoog op de agenda bij iedereen. Het pleidooi van SP-fractievoorzitter Breur om oude architectonische concepten te laten weerklinken in de nieuwere gebouwen, en om oude gebouwen - zoals de muziektent - te herbouwen, kon de goedkeuring van SGP-woordvoerder Leunis van Klinken wegdragen. Met erkenning voor de 'typisch Veense' tegencultuur had Breur minder succes bij Van Klinken.

En hoewel er een zeer brede consensus bestond over het belang van cultuur, werd er toch opvallend heldere taal gebezigd.

GroenLinks, PvdA en SP toonden zich sterk voorstander van een kleine extra theaterzaal, liefst met multifunctioneel karakter. Over de exacte locatie en invulling moest er nog van gedachten gewisseld worden, maar linksom is de zaal veilig. Ook andere partijen toonden zich positief.

De SGP was tegen de kleine zaal, uit angst voor activiteiten op zondag. Ook de VVD was tegen en zag meer in uitbreiding van de theaterzaal van de Lampegiet, die al door de liberalen als 'klein' werd bestempeld.

ChristenUnie en CDA zagen wel iets in de kleine theaterzaal, maar zetten vraagtekens bij de betaalbaarheid in crisistijd. Lokaal Veenendaal maakt zich hier minder zorgen over: gespreid over 30 jaar vallen de kosten reuze mee.

In een betrekkelijk korte tijd is er in Veenendaal een hoop op cultureel gebied mogelijk geworden. Hoe kort geleden was het nog ondenkbaar dat een SGP'er op het Lampegiet-podium zat te debatteren? Of dat de Kleine Zaal een onhaalbare kaart was? Die tijden zijn voorgoed voorbij, en je kunt je afvragen of er nog verder gedebatteerd moet worden, of dat nu echt de handen uit de mouwen moeten gaan!

U bent hier