h

Van Ginkel omsingelt DNB*

3 oktober 2009

Van Ginkel omsingelt DNB*

Zaterdag 26 september werd er door de organisatie Grenzeloos een actie gevoerd tegen de crisis. Het Beursgebouw en het gebouw van de Nederlandsche Bank in Amsterdam werden omsingeld. De Veenendaalse SP'er Nico van Ginkel was hierbij aanwezig.

De centrale boodschap van de demonstratie was: laat de rijken de crisis betalen. Het huidige kabinet zoekt de oplossing juist door van de armen te stelen en de rijken te subsidieëren. Minder geld voor studenten en gehandicapten, meer geld voor het koningshuis - voor de actievoerders onacceptabel.

Hoewel de meeste mensen part noch deel hebben in het ontstaan van deze crisis, krijgen zij wel de rekening gepresenteerd. Ondertussen worden de veroorzakers – de gokkers in de financiële wereld en de graaiers aan de top – door Bos en Balkenende geholpen met miljarden aan staatssteun, terwijl ze zich blijven verrijken met torenhoge salarissen en bonussen.

De actievoerders willen een alternatief, waarbij de crisis wordt betaald door haar veroorzakers en niet door haar slachtoffers. Enkele voorbeelden worden genoemd:

– Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken boven 350.000 euro

– Herinvoering van de 72 procent belastingschijf voor elk jaarinkomen boven 175.000 euro

– Verhoging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven (winstbelasting) naar 40 procent

– Invoering van een miljonairsbelasting van 2 procent per jaar op elk vermogen boven 1 miljoen euro

Van Ginkel: "Het was een erg geslaagde actie. Goed om te zien dat veel mensen het niet meer pikken!"

De alternatieven van de organisatie van de omsingel-actie zijn niet per definitie dezelfde als die van de SP, maar de centrale boodschap komt overeen. Wie de alternatieven van de SP wil lezen, kan bijvoorbeeld de tegenbegroting van Prinsjesdag downloaden op https://sp.nl/service/rapport/090916_Tegenbegroting_2009.pdf

*) delen van dit artikel zijn ontleend aan de website www.grenzeloos.org

U bent hier