h

aCtive: "Jongeren niet straffen, maar helpen."

24 november 2009

aCtive: "Jongeren niet straffen, maar helpen."

Woensdag 18 november vond in de raadszaal van het gemeentehuis een debat plaats over diversiteit, vanuit het perspectief van jongeren. De avond is mede opgezet door de Veense Jongerenraad. Namens de SP waren Charlie Passchier (als deelneemster) en Jan Breur (als toeschouwer) aanwezig. De avond werd afgesloten met een optreden van rapper aCtive.

Zelf had aCtive ook een stevige bijdrage aan de discussie. Als 'Ellekootjongere' heeft hij te maken met vooroordelen. Mensen gaan teveel uit van wat ze lezen in de media, en zie daarom niet meer helder dat hij ook maar een mens is.

De tatoeage in zijn nek maakt dat hij waarschijnlijk niet voor een bank zou mogen werken. Die ambitie heeft hij dan ook niet. Hij vond herkenning voor zijn 'sollicitatiebeperking' bij Charlie Passchier. Zij kreeg bij een sollicitatie in een winkel te horen dat haar piercing ongewenst was; een probleem dat ze verhielp door deze af te plakken.

Dat was anders voor een Marokkaans meisje dat een hoofddoekje draagt. Zij had via telefonische sollicitatie al een baantje gekregen, en toen ze bij het bedrijf langskwam om de formaliteiten af te handelen bleek ze ineens niet welkom. In een seculier bedrijf was geen ruimte voor haar hoofddoekje, dus werd zij vriendelijk doch dringend verzocht om weg te gaan. Het ging hier om een baantje als servettenvouwer...

Veel van de aanwezige jongeren benoemden dat Veenendalers nogal 'bekrompen' en bevooroordeeld zijn tegenover anderen, die anders waren dan zijzelf. Het dragen van een hoofddoek, of het feit dat je niet wekelijks naar de kerk gaat, bewerkstelligt bij veel Veenendalers nog altijd een frons. "Dan gaat die wenkbrauw omhoog..." Zei een meisje.

Het debat kende geen volle zaal, maar het publiek was tamelijk divers. Er zaten een aantal 'Ellekootjongeren', een groep 'allochtone' meiden, een groep (aspirant-) leden van de Veense Jongerenraad en een drietal jongens die door wethouder Pilon werden geduid als 'rechtse balletjes'.

Die laatste groep pleitte er tijdens het slotstatement voor om overlast harder te bestraffen. aCtive was het hier duidelijk niet mee eens.

aCtive: "Je moet jongeren helemaal niet straffen, maar helpen. Ja, natuurlijk wel als ze dingen doen die niet mogen. Maar als je ze vooruit helpt, hoeven ze geen rottigheid meer uit te halen. Dat is voor iedereen beter."

Eerder pleitte de SP er ook al voor om - naast deugdelijk te handhaven - jongeren te helpen, door bijvoorbeeld de inloopactiviteiten in buurthuizen te verstevigen en uit te breiden.

U bent hier