h

Begroting 2010: Het gelijk van de SP

13 november 2009

Begroting 2010: Het gelijk van de SP

De begroting voor 2010 is vastgesteld. De bijbehorende meerjarenbegroting is niet sluitend. Tijdens de vaststelling van de Kadernota in juli, gaf de SP al aan dat de begroting niet zomaar sluitend gemaakt kon worden.

Tijdens de behandeling van de begroting werd er vooral teruggeblikt op de discussies in het kader van de Kadernota in juli, en de besluiten die er toen zijn genomen.

De VVD en de ChristenUnie wilden voor de november de meerjarenbegroting sluitend hebben, en dienden een amendement (wijzigingsvoorstel) in. Bang dat het sociale beleid eraan zou moeten geloven, diende een groep andere partijen een subamendement (wijzigingsvoorstel op een wijzigingsvoorstel) in, om te regelen dat de 'sociale kaders' overeind bleven.

Het CDA had toen een motie voorbereid om het College een jaar extra te geven om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. De SP was voornemens deze te steunen. Het CDA trok de motie echter weer in, om het subamendement in te dienen.

De SP steunde het subamendement om de sociale kaders overeind te houden. Echter, omdat een tijdseenheid van feitelijk enkele weken niet realistisch was om een niet-sluitende meerjarenbegroting sluitend te krijgen, steunde de SP het uiteindelijke amendement niet en gaf de voorkeur aan de ingetrokken motie waarbij het College een extra jaar kreeg - maar kon die dus niet steunen omdat deze was ingetrokken.

Nu blijkt dat het College er niet in geslaagd was om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen in de tijd tussen de Kadernota- en de Begrotingsbehandeling, is het gelijk van de SP aangetoond.

Niet alleen de SP claimen hun gelijk. Ook de VVD en de ChristenUnie doen dit: zij analyseren dat niet het beperkte tijdspad, maar de inhoudelijke beperkingen de reden vormden dat het College faalde.

Ook de PvdA, die het subamendement trok en ook de uiteindelijke motie steunde om de begroting binnen een jaar sluitend te krijgen, wist een verhaal in de raad te brengen waarin zij gelijk kreeg. Hoe dat gelijk in elkaar steekt blijft helaas onduidelijk. Het is al heel knap als je van bovenstaand verhaal chocola kunt maken...

U bent hier