h

Govert Flinckstraat: zelf je vuurwerk opruimen

12 januari 2010

Govert Flinckstraat: zelf je vuurwerk opruimen

De resultaten van de jaarlijkse vuurwerkenquête van de SP zijn binnen. Dit jaar vond de enquête plaats in de Govert Flinckstraat. Van de ondervraagden vindt 93,3% dat het vuurwerkafval dient te worden opgeruimd door degene die het vuurwerk afsteekt. 53,3% vindt wel dat de gemeente buurten een stok achter de deur moet geven om snel het vuurwerk op te ruimen.

Opvallend is, dat geen van de ondervraagden aan heeft gegeven dat het opruimen een zaak van de buurt gezamenlijk is. “Het oude gebruik om op oudejaarsochtend met z’n allen de bezem ter hand te nemen is kennelijk uitgestorven,” constateert afdelingsvoorzitter Marcel van Nieuwamerongen. Mogelijk is het daardoor dat niet al het afval evengoed wordt opgeruimd.

Zo ziet 26,6% het vuurwerkafval direct op Nieuwjaarsochtend worden opgeruimd, en geeft maarliefst 46,6% aan dat dit pas na twee weken of later – of helemaal nooit – gebeurt.

De meningen over hoe oud en nieuw verlopen is, zijn sterk verdeeld. Van erg rustig (26,6%), gezellig (33,3%) tot lawaaiig, rommelig (26,6%) en er was overlast (20%) werd er aangegeven. Een relatieve meerderheid van 40% gaf aan vuurwerk gezellig te vinden als het maar niet dagen van tevoren begint.

Een kwart van de huishoudens aan de Govert Flinckstraat heeft medewerking verleend aan de SP-enquête. Bij het ophalen van de enquêtes is er bij verschillende huishoudens de gelegenheid te baat genomen om door te spreken over het leven in de buurt. Zo hoorden de SP’ers dat de buurt achteruit is gegaan in de afgelopen 25, 30 jaar. Soms is er sprake van burengerucht. Mensen zijn wel op hinderlijk gedrag aan te spreken, zij het in beperkte mate; zo bleek uit de gesprekken.

Van Nieuwamerongen: “Zo’n vuurwerkenquête is een vrij simpele, effectieve manier om mensen te spreken over de leefbaarheid van een wijk. Toch een heel wezenlijk onderwerp. Het zou een goede zaak zijn als andere partijen dit ook gingen doen. Ze mogen hem zo van ons kopiëren!”

De SP heeft nog niet besloten in welke straat de vuurwerkenquête volgend jaar gehouden wordt. In de tussentijd zal de partij nog verschillende straten en buurten aan blijven doen op tal van andere onderwerpen.

De enquête en haar resultaten zijn te lezen op /weblog.

U bent hier