h

SP kritisch tegenover 'position paper' Food Valley

18 januari 2010

SP kritisch tegenover 'position paper' Food Valley

De SP staat zeer kritisch tegenover Food Valley en is van plan om de 'position paper' in de aankomende gemeenteraadsvergadering af te wijzen. Dat kondigde SP-fractievoorzitter Jan Breur aan in de commissie Middelen van 13 januari jongstleden.

Food Valley is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, de Universiteit Wageningen en gemeenten. Hieraan zullen de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk deelnemen. Naar verluid heeft Bunschoten inmiddels ook al interesse getoond.

De bezwaren die de SP heeft, zijn zowel te vinden op het vlak van (organisatie)vorm als die van de inhoud van de samenwerking.

Food Valley gaat hoogstwaarschijnlijk de vorm van een Gemeenschappelijke Regeling krijgen. Het grote bezwaar hiervan is dat volksvertegenwoordigingen weinig te zeggen hebben. Ook het eigen karakter van Veenendaal komt in het geding, omdat ze zich te voegen heeft naar de wil van Food Valley.

Breur gaf in de commissie aan, dat in de samenwerking zo veel mogelijk ruimte moet zijn om gemeenten zelfstandig te laten opereren. Ook kaartte hij het belang van een goede uitstapregeling aan. "Mocht de samenwerking uitlopen op een deceptie, dan moet je niet ook nog eens jarenlang hakketakken om eruit te kunnen stappen," aldus Breur.

Op het inhoudelijke vlak heeft de SP ook haar bezwaren. Zo richt Food Valley zich vooral op hoger opgeleiden, en er bestond zelfs de suggestie dat lager opgeleiden veroordeeld zouden worden tot een bestaan als interieurverzorger. Breur: "Dat lijkt mij nogal een eenzijdig arbeidsaanbod."

Wethouder Sanders wist deze suggestie te ontzenuwen. Een hooggeschoold arbeidsaanbod brengt vanzelfsprekend ook laaggeschoolde arbeidsplaatsen met zich mee. Toch is de SP er niet gerust op dat de balans tussen hoog- en laaggeschoold arbeidsaanbod aansluit bij de bevolkingssamenstelling van de regio.

Een ander inhoudelijk bezwaar ligt in het feit dat er voor Veenendaal niet zo veel te halen valt in de samenwerking.

Breur: "Tijdens de raadsexcursie naar Brussel is ter sprake gekomen wat het 'voordeel' van Food Valley op Veenendaal is. Het blijkt te zijn dat we huizen mogen bouwen voor hooggeschoolde mensen die we nieuw moeten aantrekken. Veenendaal heeft geen ruimte om te bouwen, dus dat 'voordeel' is geen voordeel."

Hoewel andere partijen ook de nodige kritische kanttekeningen plaatsten bij Food Valley, is de SP de enige die zo ver durft te gaan als tegenstemmen. Lokaal Veenendaal pleitte zelfs voor een niet-democratisch gelegitimeerd Food Valley.

U bent hier