h

Cultureel Café

7 februari 2010

Cultureel Café

Afgelopen woensdagavond, 3 februari, was er weer Cultureel Café in bioscoopcafé One2Drink. Op het programma stonden Russisch koor 'Nje Zavistana' (De Onafhankelijken) en het Combo Mark van Lindt.

Zoals gebruikelijk was ook SP-fractievoozitter Jan Breur van de partij. Breur: "Als het maar enigszins kan, kom ik op het culturele café." Hij ging vergezeld door SP-penningmeester Nico van Ginkel.

De avond was verdeeld in 3 blokken, waarvan Nje Zavastina de eerste en de laatste invulden. Zij zongen traditionele Russische liederen.

Breur, die opgroeide in de jaren °80, is erg geinteresseerd in de Russische cultuur. "De val van het communisme in het Oostblok hebben mij voor een belangrijk deel politiek gevormd," aldus Breur.

Aan de historische omwenteling die in zijn jeugd op het wereldtoneel plaatsvond, heeft Breur een voorliefde aan Rusland en Oost-Europa overgehouden. Een voorliefde die Van Ginkel overtreft.

"Bij Russische muziek denken we al gauw aan stevige marsen, lofzangen op de dictators," geeft Breur aan. "Het is erg interessant om ook eens de traditionele volkszang te horen. Die kende ik nog niet."

Mark van Lindt, die met zijn Combo het middelste segment van de avond voor zijn rekening nam, liet muziek van een totaal andere orde horen. Hij bracht Nederlandstalige muziek ten gehore.

De stijl die hij bracht staat geheel op zichzelf, maar laat zich vergelijken met Blof en Acda & De Munnik, maar evengoed met Stef Bos en Herman van Veen. Kortom: hoogstaande teksten en arrangementen.

Het nummer °Sorry seems to be the Hardest Word° van Elton John, kreeg een geheel eigen Nederlandstalige interpretatie: zowel muzikaal als tekstueel. Ook zijn eigen nummers stonden als een huis.

Als afsluiter zong hij °Laat me°, van Ramses Shaffi. Dit deed hij met evenveel kwaliteit en gevoel als wijlen de oude meester zelf.

U bent hier