h

SP nog altijd populair onder scholieren

2 maart 2010

SP nog altijd populair onder scholieren

De SP is nog altijd populair onder scholieren. Dit bleek uit het politieke debat dat het Rembrandt College op 1 maart organiseerde voor zijn leerlingen. De SP werd hier vertegenwoordigd door lijsttrekker Jan Breur.

Toen Breur zich voorstelde, klonk er al een juichend applaus. Het beloofde veel goeds.

Namens elke politieke partij die in Veenendaal meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen deed er iemand mee aan het debat. De politici discussieerden aan de hand van verschillende politieke stellingen.

Op de stelling of Islamitische feestdagen ook als nationale feestdagen moeten worden aangemerkt, antwoordde Breur: "Nederland kent, als je het vergelijkt met andere Europese landen, relatief weinig feestdagen. Prima als offerfeest of suikerfeest daar bijkomen."

Hier vond hij de christelijke partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) als tegenstanders op zijn pad: volgens hen passen Islamitische feestdagen niet in de Nederlandse traditie.

Bij de stelling over de taak van de overheid bij alcoholgebruik onder jongeren vond Breur vooral VVD'er Dylan Lochtenberg tegenover zich.

Met felle retoriek, waarmee hij overigens goed scoorde, probeerde Lochtenberg de overige partijen neer te zetten als betuttelende partijen die met hun regels wel zouden bepalen wat goed was voor jongeren.

Breur ging daar tegenin. "Natuurlijk weet het gros van de jongeren hun grenzen wel," gaf hij aan. "De regels over openbare dronkenschap en verkeersdeelname onder invloed zijn er juist om het leuk voor hun te houden!"

Hij gaf hierbij aan dat vrijwel al het geweld, overlast en vernielingen in het weekend (bij het uitgaan) te maken hebben met onverantwoord alcoholgebruik. "Die lui verpesten het voor de mensen die gewoon gezellig een biertje willen drinken. Daarom zijn de regels juist goed!"

Na afloop van het debat gaf Breur wel aan dat bij het zien van de volle zaal, de zenuwen door z'n lijf gingen. Een meelevend massaal 'aw' viel hem hierop ten deel. "Maar," zei hij na die 'aw', "het was zo leuk dat die zenuwen snel verdwenen."

U bent hier