h

SP overleeft klap verkiezingen

4 maart 2010

SP overleeft klap verkiezingen

De SP heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen een flinke klap gekregen. Het aantal SP-stemmers is, ten opzichte van 2006, bijna gehalveerd. De partij, die slechts één zetel in de gemeenteraad heeft, dreigde hiermee uit het gemeentehuis te verdwijnen. Nipt wordt de zetel behouden.

De uitslag komt voor de socialisten als een verrassing. Het komt totaal niet overeen met het beeld dat naar voren kwam in de gesprekken die op straat en op de markt gevoerd zijn. Daar was men juist positief over de partij. Een groei naar twee zetels lag in de lijn der verwachting. Toen de eerste resultaten binnenkwamen, werd deze verwachting snel bijgesteld. De opluchting was dan ook groot toen de ene zetel behouden bleef.

Lijsttrekker Jan Breur geeft aan dat de uitslag noch tot feesten, noch tot treuren stemt: “Wat we nu moeten doen is gewoon keihard aan de slag blijven.”

Verklaringen voor dit resultaat zoekt de SP deels in de landelijke tendens. Breur: “Meer dan ooit heeft de landelijke politiek een rol gespeeld in de gemeenteraadsverkiezingen. Aangezien de peilingen landelijk tegenzitten, vertaalt zich dat ook in Veenendaal.” Om te achterhalen hoe de afdeling in het vervolg beter kan aansluiten bij de verwachtingen van de inwoners van Veenendaal, gaat de partij ook weer hard aan de slag.

Al op de verkiezingsavond nam de partij deze klap waardig op. Voor hij inging op vragen rond zijn verlies, feliciteerde Jan Breur D66 hartelijk. De partij van Alexander Pechtold kwam met twee zetels binnen in de gemeenteraad van Veenendaal. Op zijn mogelijke verdwijnen uit de gemeenteraad reageerde hij ook sportief: “Er zijn meer manieren om de mensen te dienen, dan alleen in de gemeenteraad. Dat doen we nu al, en dat zullen we blijven doen.”

Kortom, de SP laat zich niet uit het veld slaan. “Goede succesverhalen kennen ook dieptepunten,” aldus Breur. “Deze tegenvaller is kennelijk nodig om onze volgende successen weer extra glans te geven. We zijn er nog, dus we moeten nu doorpakken.”

U bent hier