h

Welles-nietes-spel tussen Burgemeester en pers

19 maart 2010

Welles-nietes-spel tussen Burgemeester en pers

Tijdens de persontmoeting van vrijdag 19 maart, heeft er een welles-nietes-spel plaatsgevonden tussen burgemeester Elzenga en een journalist van 'de Gelderlander'. Het draaide allemaal om de (vermeende) uitspraak van Elzenga, naar aanleiding van de brute straatroven van afgelopen week, dat Veenendaal 's avonds niet veilig is.

Volgens Elzenga heeft hij die uitspraak niet gedaan. Hij noemde het schrijven van journalist Dolf Schelekens een 'verzinsel'. Schelekens, die in de zaal zat, lepelde daarna het letterlijke citaat van Elzenga op, waaruit het tegendeel bleek. Daarna werd het lelijk.

De SP reageert teleurgesteld op het optreden van de burgemeester. "Elzenga is geen sterke mediaburgemeester," geeft fractievoorzitter Jan Breur aan, "maar dit optreden is toch wel heel erg beroerd. De persontmoeting was bedoeld om beeldvorming te herstellen, maar het omgekeerde is gebeurd!"

Aanwezige pers vroeg hem of Veenendaal nu wel of niet veilig was. Hoewel Elzenga pogingen deed om een veilig Veenendaal te garanderen, ondermijnde hij dat statement ook.

Zo zei hij wederom dat dochters 's avonds laat niet alleen over straat zouden moeten gaan. Toen een journaliste hem de vraag "en zonen?" voor de voeten wierp, antwoordde hij met "alle jongeren", waarop de vraag "ouderen niet, dan?" volgde, waarop hij "iedereen" moest zeggen.

Ook het feit dat er gewag was gedaan van 'Marokkaanse' daders, terwijl er onlangs een foto van een verdachte met blond stekeltjeshaar is vrijgekomen, riep vragen op bij de pers. Elzenga ontkende dat er vanuit de gemeente gesproken is over Marokkaanse daders, en legde ook deze bal terug bij de pers.

Niet alleen de pers bekritiseerde Elzenga. Ook Ernst Hirsch-Ballin, de minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, noemde de onveiligheid ongewenst, en wil binnenkort een gesprek met Elzenga.

"Het zijn moeilijke tijden," zegt Breur, "en als mens leef ik enorm met Elzenga mee. Maar, als burgemeester heeft hij de taken om te zorgen voor veiligheid en om onrust weg te nemen. In tenminste één van die taken slaagt hij niet."

U bent hier