h

Veense Jongeren geven gemeente Veenendaal een 6,1

15 juni 2010

Veense Jongeren geven gemeente Veenendaal een 6,1

VEENENDAAL - De Veense jongerenraad (VJ) is in januari gestart met een enquête voor jongeren. Dit om hun mening te geven over Veenendaal. Uit de enquete kwamen zowel positieve als negatieve uitkomsten naar boven, met als gevolg dat jongeren Veenendaal een 6,1 geven.

Veenendaal is over het algemeen een jongeren gemeente. De VJ wilde graag weten wat er speelt bij jongeren in Veenendaal en richtte een commissie op 'Beste Jongerengemeente van Nederland.' Bestaande uit VJ afgevaardigden Jantine de Hoog (Lokaal Veenendaal) en Charlie Passchier (SP).

Deze commissie wilde door middel van het verspreiden van een enquête onder jongeren erachter komen wat jongeren belangrijk vinden, wat ze bezig houdt, wat hen ergert en wat beter kan. Gericht op onderwerpen voor jongeren.

Scholen
De raad wil natuurlijk een zo groot mogelijk bereik hebben en benaderde de middelbare scholen, met de vraag of zij mee wilden doen. Het CSV en het Rembrandt College reageerden heel positief, CLV volgde later vanwege tijdgebrek. Daarnaast heeft de jongerenraad de enquête verspreid onder jongeren van 18 t/m 25 jaar. Van deze doelgroep kreeg de VJ minder reacties, omdat enkele vonden 'geen jongeren te zijn'. In totaal hebben 352 jongeren meegedaan. 261 jongeren wonend in Veenendaal, 91 jongeren buiten Veenendaal. De VJ heeft die laatste 91 enquêtes niet meegerekend omdat dit minder relevant is. Deze jongeren gaven veelal aan niet veel van Veenendaal te weten.

Gediscrimineerd
In deze enquête bestaande uit 25 vragen, beantwoorden jongeren vragen over hun vrijetijdsbesteding, onderwijs, veiligheid, werk, milieu en huisvesting. Het blijkt dat maar weinig jongeren zich gediscrimineerd voelen: 17 procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen zegt zich gediscrimineerd te voelen. Wel voelen veel jongeren zich onveilig. Vooral de vrouwen, namelijk 63,4 procent. Zij geven aan lastig gevallen te worden op straat, en vinden het te donker op straat.

De commissie concludeert ook dat mannen makkelijker aan werk of stage kunnen komen dan vrouwen. Mannen zijn ook van mening dat er meer werk- en stageplekken beschikbaar zijn.

Onveilig
Ook concludeert de commissie dat veel jongeren niet tevreden zijn met Veenendaal. Het zou te onveilig zijn in Veenendaal, het aanbod naar uitgaan zou te weinig zijn voor jongeren onder de 18, uitgaansgelegenheden zouden naar de mening van jongeren te vroeg dicht gaan. Wel waren ze redelijk tevreden over het winkelcentrum en de scholen. Het gemiddelde cijfer wat ze gaven was een 6,1. Een voldoende, maar de VJ vindt het een te laag cijfer voor een gemeente met zoveel jongeren

U bent hier