h

POTTJEWIJD: "Slechts 10 startersleningen zijn druppel op gloeiende plaat"

26 oktober 2010

POTTJEWIJD: "Slechts 10 startersleningen zijn druppel op gloeiende plaat"

Het budget voor de startersleningen in de jaren 2011, 2012 en 2013 zal neerkomen op 10 leningen per jaar. SP-woordvoerder Jaap Pottjewijd noemde dit een druppel op een gloeiende plaat.

Een starterslening is geen subsidie. Het is een hulp voor starters die net geen woning kunnen betalen. Een lening, die gewoon moet worden terugbetaald; de rente is echter voor rekening van de gemeente.

De terugbetalingen van de reeds verstrekte startersleningen blijven uit en het ministerie van VROM trekt haar 'verdubbelaar' terug. Hierdoor wordt het moeilijker om startersleningen te verstrekken.

Om die reden stelt het College het budget bij van €825.000 naar €360.000. Het College wil dit geen versobering noemen, omdat de terugbetalingen de pot voor de startersleningen hadden moeten bijvullen waardoor er helemaal geen nieuw geld aan de startersleningen zou worden toegevoegd.

Pottjewijd noemt deze bijstelling opmerkelijk, aangezien er de hele gemeenteraad altijd enthousiast is geweest over de startersleningen.

Dit bleek ook in de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling van 25 oktober. Hier spraken alle partijen uit dat zij meer dan tien startersleningen per jaar willen zien.

Zelfs de VVD, die in de vergadering sterke kritiek uitte op de Veense Jongerenraad, die zich inzet voor meer startersleningen, wil dat. VVD-woordvoerder Ronald van der Weerd speelde met zichzelf een vraag-en-antwoordspelletje: "Wat is tien? Tien is niks."
Later zwakte hij dat overigens af naar 'vrij weinig'.

De Veense Jongerenraad gaf te kennen zich gepasseerd te voelen door het College. Zij was immers niet om advies gevraagd, terwijl het onderwerp bij uitstek jongeren aangaat.

Nadat zij in allerijl een advies had uitgebracht, is er overleg geweest tussen Jongerenraad en College. Hierbij is ruimte gevonden voor twintig in plaats van tien startersleningen.

Alle partijen zijn bereid om die ruimte te pakken. Een wijzigingsvoorstel om dat te regelen is dan ook te verwachten.

U bent hier