h

VVD staat ondernemen in de weg

12 november 2010

VVD staat ondernemen in de weg

"Wij houden niet van leegstand, wel van ondernemers." Dit zei SP-fractievoorzitter Jan Breur op de gemeenteraadsvergadering van 11 november. Hij behoorde echter tot een minderheid.

Kees Lochtenberg, van de eenpersoonsfractie Liberaal Veenendaal, diende bij de behandeling van de Hoofdstraat een voorstel in om niet alleen wonen, maar ook het aanbieden van winkelruimte op de eerste verdieping van een pand in de Hoofdstraat mogelijk moest maken.

Met zijn voorstel zou hij het ondernemen makkelijker maken. Het College van Burgemeester en Wethouders wil de mogelijkheid tot winkelen niet op voorhand in het bestemmingsplan opnemen. Wie zijn winkel naar boven wil uitbreiden, zal dus een aparte aanvraag moeten doen.

De SP wil het wonen boven de Hoofdstraat aanmoedigen. Zo wordt het ook na sluitingstijd leefbaar. Wonen op die plek is echter kostbaar, wat leegstand in de hand werkt.

Het voorstel van Lochtenberg sluit wonen niet uit. Het maakt meervoudig gebruik van de ruimte mogelijk.

Volgens Wethouder Hollander maakt het toestaan van winkeloppervlakte op verdieping het onmogelijk om elders winkeloppervak toe te kennen. Een uitleg die SP-fractievoorzitter Jan Breur deed denken aan het retorische talent van Minister Donner.

"Dat begrijp ik niet," zei Breur, "als de H&M zijn verdieping gaat gebruiken, zou iemand aan de Kerkewijk geen winkel meer kunnen beginnen? Ik kan daar geen chocola van maken."

Uiteindelijk haalde Lochtenberg's voorstel slechts 9 stemmen, waaronder die van de SP.

Opmerkelijk genoeg behoorde de VVD (de oude partij van Lochtenberg, nota bene) tot de tegenstanders van het voorstel. De zelfverklaarde ondernemerspartij volgt liever het bureaucratische pad van haar Wethouder.

U bent hier