h

Recordverkoop Rolls Royce; rijken profiteren van crisis

11 januari 2012

Recordverkoop Rolls Royce; rijken profiteren van crisis

"In tijden van crisis moeten we allemaal inleveren" is een mantra die gebruikt wordt om onder andere de zorg en sociale zekerheid te ontmantelen. Toch leveren we kennelijk niet 'allemaal' in; Rolls Royce boekte in 2011 een recordverkoop. Sinds de oprichting in 1906 zijn er niet zoveel auto's verkocht als in het afgelopen jaar.

rolls
Foto: blogspot.com

Volgens de fabrikant zelf is deze topverkoop te danken aan de ontwikkeling van instapmodel 'Ghost'; het kleine broertje van de 'Phantom'. Marcel van Nieuwamerongen, afdelingsvoorzitter van de Veenendaalse SP, vindt deze uitleg te beperkt.

"Wie moet inleveren, koopt geen Rolls Royce. Ook geen kleintje." Aldus Van Nieuwamerongen. "Er is kennelijk een doelgroep die helemaal niet hoeft te bezuinigen. Het is ze gegund, maar het lijkt erop alsof er aan de crisis flink wordt verdiend."

Per 1 januari is de inkomensgrens van waaraf mensen recht hebben op ondersteuning verlaagd van 115% naar 110% van het minimuminkomen. Een regel, die door het kabinet is opgelegd en ook in Veenendaal wordt toegepast.

"Heel concreet: mensen tussen de 110% en 115% van het minimuminkomen worden in moeilijkheden gebracht, terwijl anderen zich een nieuwe Rolls permiteren." Legt van Nieuwamerongen voor. "Dat is behoorlijk wrang."

Maar het kan nog wranger: "De crisis wordt in stand gehouden door speculanten. Zij zorgen ervoor dat over het hele continent; van Griekenland tot Veenendaal; mensen in armoede komen," aldus Van Nieuwamerongen. "En deze speculanten vormen een belangrijke groep kopers van Rolls Royces. Het record uit 1978 is gebroken door armoede te creeeren."

U bent hier