h

Leijten: “Zorg geen probleem, maar oplossing.”

24 april 2013

Leijten: “Zorg geen probleem, maar oplossing.”

Op maandag 15 april was Tweede-Kamerlid Renske Leijten (SP) te gast in Brasserie ‘de Plantage’. Zij sprak daar over de ontwikkelingen rond de zorg. Over een ding was ze duidelijk: de zorg is geen probleem maar een oplossing.

Tijdens haar betoog haalde ze twee populaire misverstanden onderuit. Het eerste was dat de zorg ‘te duur’ wordt. In Nederland betaalt men gemiddeld 11% van het nationale budget aan zorg; ongeveer hetzelfde als in andere westerse landen – met uitzondering van de VS, waar men maarliefst 18% betaalt. Dit, terwijl daar de zorg volledig vermarkt is en simpelweg niet toegankelijk voor grote groepen mensen.

Het andere misverstand is dat de solidariteit zijn grenzen heeft bereikt, en mensen niet meer bereid zijn om voor elkaar te betalen. Uit onderzoek van het SCP blijkt juist het tegendeel: 75-80% van de mensen vindt nog altijd dat de zorg voor iedereen beschikbaar moet blijven.

De SP loopt echter niet weg voor besparingen op zorg. Deze kunnen bijvoorbeeld gehaald worden uit de overbodige bureaucratie en managementlagen, uit de verspilling van grote hoeveelheden zorgmateriaal dat ongebruikt wordt weggegooid, en uit de winsten die zorgverzekeraars opstrijken. Leijten: “Dat is anderhalf miljard aan zorggeld, dat niet bij de zorg terechtkomt!”

Voor Leijten staat een ding als een paal boven water: de zorg is voor ons allemaal. Daarom eindigde ze haar betoog met een oproep om deel te nemen aan de zorgmanifestatie op 8 juni in Den Haag.

U bent hier