h

HISTORISCH HUURPROTEST

28 mei 2013

HISTORISCH HUURPROTEST

Op zaterdag 18 mei vond er in Veenendaal een door de SP georganiseerde protestmanifestatie plaats tegen het Woonakkoord, dat VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en D66 eerder dit jaar sloten. Op de manifestatie kwamen zo’n 100 mensen af; tijdens de protestmars door de Hoofdstraat zwol dit aantal aan tot 150 mensen. Voor Veenendaalse begrippen is dit een historische opkomst.

1

Veenendaal is van oudsher geen protestgemeente. Manifestaties zijn er zelden, en de enkeling die er georganiseerd wordt heeft weinig bekijks. Echter; het Woonakkoord maakt dat de sociale huur gemiddeld 100 euro stijgt. Deze ontwikkeling, in tijden van crisis, maakte dat de Veenendaler (relatief) massaal in opstand kwam.

2

“Dit is de grootste protestmanifestatie die ik ooit in Veenendaal heb gezien,” sprak SP-raadslid Jan Breur de menigte toe. “En we zijn hier niet voor niets. In een tijd dat maarliefst 39% van de mensen financiele problemen heeft, geeft het geen pas om de huren zo drastisch te verhogen.”
Hij plaatste het Huurakkoord in een context van andere politieke affaires, zoals de strafbaarstelling van illegaliteit, de inkomensafhankelijke zorgpremie die er niet kwam, en de hand boven de hoofden van staatssecretarissen Teeven en Wekers. “Het is duidelijk dat de VVD de lakens uitdeelt; van de PvdA hoeven we niets te verwachten.”

3

Huurbaas Piet de Vrije van Patrimonium stelde dat de staat een belastingkantoor van de corporaties maakt. “De huurverhoging gaat niet naar verbetering van de woningen, maar wordt overgedragen aan de staatskas. Via minister Blok krijgt minister Dijsselbloem jaarlijks een bedrag van de corporaties ter grootte van twee maanden huur van het volledige woningbestand.”

4

Het was tenslotte aan Tweede-Kamerlid Paulus Jansen (SP), om aan de Haagse politiek over te brengen wat hij op de huurmanifestatie had gezien en gehoord. Jansen: “Voor dit jaar zijn de Eerste- en Tweede Kamer akkoord met de huurverhoging. Of dit plan structureel zal worden voortgezet, hangt erg af van de stemming van het land. Blijf hier dus over praten met elkaar, en blijf actie voeren.”
Ook van Jansen kregen de actievoerende Veenendalers een compliment: “Dit is misschien wel het eerste huurprotest in Veenendaal. Daarmee heeft u geschiedenis gemaakt. Ik hoop dat andere plaatsen dit voorbeeld uit Veenendaal overnemen, en dat we zo het Woonakkoord van tafel krijgen.”

U bent hier