h

Toch onderzoek KOOPZONDAG

14 juli 2013

Toch onderzoek KOOPZONDAG

Er komt alsnog een onderzoek naar draagvlak voor de koopzondag. Na een drie uur durend debat is de discussie daarmee teruggebracht naar het punt waar het een jaar geleden ook al stond. Verrassend genoeg zijn het de ChristenUnie en de SGP die het onderzoek nu mogelijk maken.

Hiermee kreeg debat over een voorstel van LiberaalVeenendaal een onverwachte wending. De fractie van Kees Lochtenberg stelde voor om de winkels te openen op zondag. Daarna waren alle ogen op de VVD gericht: zou die het lef hebben om voor de koopzondag te stemmen, of de boel onder druk van coalitiegenoten ChristenUnie en SGP blokkeren?

Met het voorstel om eerst onderzoek te doen, ging de VVD voor een onverwachte derde optie. ChristenUnie en SGP, die voorheen altijd tegen het onderzoek waren (het zou hun standpunt immers toch niet veranderen) omarmden het onderzoek nu.

Wethouder Verloop (Economische Zaken, SGP) onthield zich van een advies aan de raad over dit voorstel. Hij vond dat hij zich niet moest mengen in een politieke discussie. Echter, toen vorig jaar ook al werd voorgesteld onderzoek naar de koopzondag te doen, mengde hij zich wel in de discussie. Toen adviseerde hij MET KLEM tegen het onderzoek.

De SP stipte weliswaar aan dat dit een opmerkelijke gang van zaken is – maar telde haar zegeningen. De partij vindt het onderzoek nodig om uberhaupt te kunnen beslissen over eventuele invoering van koopzondagen. Het besluit gaat immers over de winkeliers en winkelpersoneel; zij moeten eerst gehoord worden.

Niet alle partijen oordeelden zo mild. Andere oude voorstanders van het onderzoek reageerden verbolgen – en stemden ditmaal tegen het onderzoek. Voor LiberaalVeenendaal, D66, GroenLinks en PvdA is het onderzoek een 'gepasseerd station' en zou er sprake zijn van een 'nieuwe politieke realiteit'.

ProVeenendaal was al eerder van zijde gewisseld. Behoorde de partij van Adri Janssen vorig jaar nog tot het gezelschap dat het onderzoek voorstelde; toen later er om bekostiging van het voorstel werd gevraagd bekeerde ProV zich tot tegenstander van het onderzoek en hielp de Christelijke partijen aan een meerderheid het alsnog te blokkeren.

Twee van de drie Christelijke partijen maken nu juist het onderzoek mogelijk. De mening van het CDA kwam in het debat niet goed naar voren; de christendemocraten zijn intern verdeeld over de koopzondag.

U bent hier