h

Rond de tafel met Tweede-Kamerlid

5 november 2013

Rond de tafel met Tweede-Kamerlid

"In een ideale wereld zouden er geen BOA's zijn;" aldus SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman, "maar zouden juist de politie en het jeugd- en buurtwerk stevig opgetuigd zijn." Ze deed deze uitspraak op de openbare avond over veiligheid, die de SP op 4 november organiseerde in Brasserie 'De Plantage'.

De sfeer op deze avond deed erg denken aan het allereerste Novemberdebat, in 2004. Kooiman ging met de bezoekers van de avond in gesprek over nagenoeg alle aspecten van veiligheid. Naast Kooiman gaf ook Oma Toke een onvergetelijk optreden, door een zeer overtuigend stukje method acting.

Oma Toke was 'aangevallen op straat'. Terwijl ze haar verhaal deed, haalde ze allerlei actuele kwesties aan op het gebied van veiligheid: cameratoezicht, het sluiten van gevangenissen, enkelbandjes, bezuigingen op buurtwerk, decentralisatie van de jeugdzorg... van alles passeerde de revue.
Na haar act was het woord aan Kooiman - die geschokt ontdekte dat het allemaal gespeeld was.

"BOA's zijn vaak hardwerkende mensen, met het hart op de juiste plaats," gaf Kooiman aan, "maar hun opleiding en screening haalt het in de verte niet bij die van de politie. Ook is het vaak onduidelijk wat de bevoegdheden van een BOA precies zijn."
Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties, zoals het 'broodjes-incident' op station Veenendaal-West.

Kooiman ziet een sterke samenhang tussen veiligheid en jeugdzorg. Hoewel zware criminaliteit doorgaans pas in de volwassen leeftijd wordt begaan, 'leer' je zulks al in je jonge jaren: het mechanisme van de foute vrienden.
Om te voorkomen dat jongeren op latere leeftijd de fout in gaan, is het van belang dat ouders en scholen zich ondersteund weten.

Om echte veiligheid waar te kunnen maken, is de menselijke maat de formule. De wijkagent die zijn pappenheimers kent, een echt laagdrempelig CJG dat nauw is verweven met scholen en buurtwerk, congierges die haarfijn doorhebben welke kinderen er moe of hongerig op school komen. Zodat er snel en adequaat kan worden gehandeld als er iemand de verkeerde kant op gaat.
Helaas koerst het kabinet met zijn bezuinigingen juist in tegengestelde richting.

Reactie toevoegen

U bent hier