h

Gesthuizen: "Gebrek aan koopkracht is dood in de pot voor ondernemers."

1 december 2013

Gesthuizen: "Gebrek aan koopkracht is dood in de pot voor ondernemers."

"Gebrek aan koopkracht is de dood in de pot voor ondernemers;" aldus Sharon Gesthuizen, Tweede-Kamerlid namens de SP, op de ondernemersavond die SP-Afdeling Veenendaal georganiseerd had in Brasserie "de Plantage" op maandag 25 november. "Als je minder te besteden hebt, ga je een keertje minder naar de kapper. Maar als tachtig mensen de kapper een keertje overslaan, voelt de kapper dat ook in zijn portemonee."

Op de avond kwam een handvol ondernemers, aspirant-ondernemers en andere geinteresseerden af. Zij gaven aan het heel prettig te vinden om op zo'n laagdrempelige manier met een Tweede-Kamerlid verhalen en ervaringen uit te wisselen.

Een vrouw vertelde over haar internetwinkel, die deel uitmaakt van een franchise. Door residueel inkomen uit de franchise ligt ze niet meteen "op haar gat" als het haar een beetje tegen zit.
Een meisje gaf aan dat ondernemer niet alleen maar glitter en glamour is, maar dat veel ondernemers soms elk dubbeltje moeten omdraaien. Haar vader moet een aantal operaties ondergaan en omdat die in twee verschillende kalenderjaren vallen, kost het dus twee keer zijn eigen risico. Dit soort dingen maakt ondernemen niet makkelijk.

Gesthuizen was ook benieuwd hoe de SP in Veenendaal met ondernemers omgaat. Dus werd ze bijgepraat over recente en actuele kwesties uit het Veense. De veelbesproken koopzondag, het SP-onderzoek naar de reclamebelasting dat ertoe heeft bijgedragen dat de aanloopstraten buiten het reclamebelastinggebied vallen, en de discussie over de parkeertarieven - waarbij ondernemers hadden aangegeven mee te willen denken over een goede oplossing.

De Veense SP gaat goed om met ondernemers, maar het is geen kwestie van "u vraagt, wij draaien". Zo heeft de eigenaar van het leegstaande Pharr-pand een heleboel gunsten van de gemeente gevraagd en gekregen, zonder iets aan dat pand te doen. Daarvan zegt de SP dat het wel eventjes genoeg is geweest met de gunsten - het houdt een keer op. Als ondernemer moet je wel ondernemen, en niet alleen je handje ophouden.

Volgens Gesthuizen zit er veel toekomst in internetwinkels en ICT. Winkeliers doen er verstandig niet alleen een pand te hebben, maar zo mogelijk ook een webwinkel.

De BTW-verhoging die het kabinet heeft doorgevoerd heeft haar instemming niet. Gesthuizen: "Je had ook kunnen kiezen voor een BTW-verlaging; om de boel weer op gang te brengen. Dat heeft het kabinet niet gedaan."

Reactie toevoegen

U bent hier