h

SP stemt tegen Beleidskader Invoering Participatiewet

1 mei 2014

SP stemt tegen Beleidskader Invoering Participatiewet

De SP heeft vorige week tegen het Beleidskader Invoering Participatiewet gestemd. De partij heeft er geen vertrouwen in dat de wet op een verantwoorde wijze in Veenendaal kan worden ingevoerd.

De partij erkent dat inkomensverdeling een moeilijk vraagstuk is. "Het is niet eerlijk dat sommige mensen niet weten waar ze het geld moeten laten, terwijl anderen niet weten waar ze het vandaan moeten halen. Evenmin is het eerlijk dat sommige mensen moeten werken voor hun geld, en anderen er niets voor doen," aldus fractievoorzitter Jan Breur; "En tussen deze twee oneerlijkheden moeten we zoeken naar een balans."

Wat de SP betreft is betaald werk de beste manier om in inkomen te voorzien. Helaas is dit niet altijd mogelijk: sommige mensen kampen met een arbeidsbeperking. Daarbij zijn er lang niet genoeg banen om iedereen van werk te voorzien. "Over mensen, die om wat voor reden dan ook geen werk hebben, dragen wij als gemeenschap een verantwoordelijkheid."

Deze verantwoordelijkheid komt onvoldoende tot haar recht in het beleidskader. De gemeente wil bijvoorbeeld korten op uitkeringen, wanneer uitkeringsgerechtigden geen bevelen opvolgen. De SP gaf al eerder aan dat moedwillige fraude het enige scenario is, waarin strafkortingen te billijken zijn.

In de raadscommisie die vooraf ging aan de raadsvergadering, maakte André Beijnders gebruik van zijn burgerspreekracht. Beijnders is werkloos, en vertelde in geuren en kleuren zijn ervaringen in de re-integratiebusiness. Zo moest hij eens ramen zemen die al een kwartier eerder gezeemd waren, kwam hij erachter dat er niet per e-mail te communiceren is met het project 'de Digitale Werkplaats', en is zijn aanbod zijn expertise als verkeerskundige gratis in te zetten als tegenprestatie voor zijn uitkering onbeantwoord.

Desgevraagd gaf Beijnders aan geen tegenstander te zijn van het idee van de tegenprestatie - onder die voorwaarde dat het geen bestaande banen verdringt. Ook niet bij IW4 - waar hij aan het werk was gezet met de opdracht "niet te hard te werken, anders is er niets meer voor de middagploeg."
Ook de SP vindt dat je een tegenprestatie mag verwachten, maar niet verplichten. De tegenprestatie moet dan vooral gezocht worden in de mantelzorg of het vrijwilligerswerk; niet in een soort van "bezigheidstherapie" die feitelijk niets toevoegt.
De ervaringen van Beijnders, en het verhaal van een computerprogrammeur die verplicht werd om een computercursus te doen, zijn hier illustraties van.

In het kader van de participatiewet zullen tal van beschermde werkplekken op Sociale Werkplaatsen als IW4 gaan verdwijnen. Het is maar de vraag of iedere WSW-geindiceerde terechtkan op de reguliere arbeidsmarkt. Voor WSW'ers is het dus een spannende tijd. Daarom bezocht de SP vandaag - op de Dag van de Arbeid - IW4, om deze mensen een opkikkertje te geven...

Reacties

TwCbH7 <a href="http://xdmummtdvtjf.com/">xdmummtdvtjf</a>, [url=http://jvxfbmqjatva.com/]jvxfbmqjatva[/url], [link=http://foiepxvonurh.com/]foiepxvonurh[/link], http://llfvhvfxsgav.com/

Reactie toevoegen

U bent hier